fbpx
More

    Tehnologiile NVIDIA DLSS și Ray-Tracing oferă jocurilor un boost de performanță și calitate asupra acestora

    Publicat în:

    NVIDIA a lansat o serie de tehnologii în ultima vreme  pentru îmbunătățirea performanței de gaming a oricărui jucător ce deține o palcă video NVIDIA RTX. Printre cele mai intresante tehnologii sunt DLSS ( Deep Learning Super Sampling) și Ray-Tracing iar printre ultimile jocuril lansate ce beneficiază de aceste două tehnologii este F1 2022.

    DLSS (Deep Learning Super Sampling) reușește să aducă un adaos de perfromanță pentru jocurile ce beneficiează de această tehnologie bazată pe AI. Și prin activarea DLSS avem parte de creșterea setărilor și a rezoluției fără să compromită alte setări. În plus are posibilitatea să ofere gamer-ului ce utilizează această tehnologie o experiență mai bună și mai satisfăcătoare de gaming 

     

    Ray-Tracing  este o metodă ce poate să simuleze randarea grafică a luminii și să oferă un comportament real al acesteia în jocurile ce acceptă această tehnologie. Oferind un plus de realizm în zonele iluminate atât de soare cât și de diferite lumini precum un oraș întunecat și plin de neon.

     

    Chiar dacă la începutul implementării acestor tehnologii jocurile nu s-au bucurat pe deplin de ceea ce pot să ofere și chiar au dat unele bătăi de cap pentru gamerii ce au utilizat tehnologiile respective. NVIDIA continuă să îmbunătățească și să aducă noi update-uri asupra tehnologii cât și asupra plăcilor sale video pentru a oferii cele mai bune experiențe.

     

    Iar cel mai nou joc ce beneficiază de Ray-Tracing și DLSS este proaspăt lansatul titlu Formula 1 ce vine de la Codemasters și EA Sports. Unde noi l-am supus unor teste de performanță cu cele două tehnologii, pentru a vedea cât de bine sunt implementat și ce plus poate să aducă unui asemenea joc. 

    Ce trebuie menționat, este că tehnologiile celor de la NVIDIA sunt compatibile exclusiv cu plăcile video ale acestora respectiv modelul NVIDIA RTX

     

    Testarea a fost realizată cu următorul Rig : 

    Procesor : I9-9900K, 3.60 GHz

    RAM: 32 GB Kingston DDR4

    Placă Video: Placa video MSI RTX 2080TI GAMING X TRIO, 11GB GDDR6I

    Placă de bază : MSI MEG Z390 ACE, Socket 1151

     

    Înainte de a începerea testelor am realizat cel mai nou Update al plăcii Video din aplicația GeForce Experience fiind cel lansat special pentru F1 2022 având Versiune 516.59.

    Pentru setările grafice, primele teste am ales să le realizez cu cele recomandate din aplicația GeForce Experience și se regăsesc mai jos: 

    Setările Optime oferite de NVIDIA oferă cea mai bună experiență de joc.

    Spre surprinderea noastră am avut parte de cele mai ridicate setări grafice atât pentru DLSS cât și pentru Ray-Tracing așa că am trecut direct la treabă

    DLSS ridică FPS și performanța la fel cum vitezele sunt ridicate pe traseele F1

    DLSS oferă patru moduri : Quality, Performance, Balanced și Ultra Performance fiind în funcție de jocul jucat. De exemplu în modul Performance oferă o rezoluție mai mare cu ajutorul AI iar dacă avem o rezoluție de 1080p este capabil să ofere una 4K, modul Performance poate să urce de la 1440p la 8K. Noi le-am încercat pe rând pentru a compara ce performanțe aduc și câte FPS  pot scoate.

    DLSS Quality

    Pentru început am încercat Modul Quality cel recomandat de NVIDIA și am avut un maxim de 95 FPS și un minim de 60 FPS fiind atins pe un traseu pe timp de zi. Pe partea vizuală jocul arăta de parcă urmăream o transmisiune LIVE la TV.

    DLSS Performance

    Următorul mod a fost cel Performance unde după cum spune și denumirea acestuia pune Performanța pe primul loc și putem spune că am ajuns la un maxim de 134 FPS și minim 97 FPS ceea ce este o diferență mare. Iar când vine vorba de calitatea imaginii pe traseu putem spune că nu a avut atât de mult de suferit pe cât ne așteptam.

    DLSS Balanced

    Modul Balanced încearcă să găsească acel sweet spot între Quality și Performance prin a oferii un FPS ridicat și o calitate a imaginii la fel de bună. Și putem spune că o face cu brio oferind un maxim de 114 FPS și un minim de 92 FPS. Fiind între cele două moduri menționate mai sus.

    DLSS Ultra-Performance

    Ultimul mod este cel Ultra Performance iar recomandarea acestora este doar pentru cei ce doresc să aibă parte de o calitate 8K.

    Toate testele au fost realizate exact pe același tip de traseu mai sus menționat deoarece am vrut să avem parte de aceleași condiții de vreme și mediu.

    După toate testele realizate cu DLSS am zis să încercăm să dezactivăm aceasta funcție și să vedem ce FPS poate să ofere F1 2022 fără ajutorul tehnologiei NVIDIA. Dar după primele minute pe traseu a reușit să ne dovedească că DLSS de la NVIDIA este un must have deoarece după dezactivarea acestuia am avut parte de un maxim de 65 FPS și un minim de 15 FPS și o calitate nu prea satisfăcătoare a imaginii.

    Apoi am decis să realizăm și o serie de teste pe traseele cu vreme ploioasă și pe timp de noapte. Unde am observat pentru fiecare mod împarte mici diferențe ale FPS însă nu putem spune că sunt căderi atât de mari ale calității și FPS.

    Această comparație a fost realizată cu software-ul special NVIDIA intitulat ICAT și permite atât compararea de poze cât și a video-urilor. Comparația este între modul Quality și Balanced.

     

    Dintre toate modurile de DLSS testate am decis să mergem pe cel Quality deoarece imaginea oferită este una clară și FPS atinge un număr destul de ridicat pentru gusturile noastre.

    Ray-Tracing-ul o plăcere de a îl utiliza pe traseele de Formula 1 

    Pe lângă tehnologia DLSS despre care am avut mai mult de vorbit, vreau să menționez și cea de-a doua tehnologie de la NVIDIA care poartă numele de Ray-Tracing și simulează comportamentul luminii pentru a îl face cât mai real și natural. De asemenea am avut active toate setările de Ray-Tracing disponibile pentru Formula 1. 

    Acest Ray Tracing reușește să aducă un mare plus atât acestui joc cât și pentru celalte titluri ce îl utilizează deoarece în jocul testat putem spune că pe traseele de zi și de noapte parcă erau cele din realitate fiecare rază de soare sau reflexie a luminii se observa pe monoposturile lucioase de Formula 1.

    Iar când am utilizat această tehnologie și într-un mediu ploios am  observat cum fiecare zonă în care ploaia sa adunat se reflectă orice lumină clară precum cea din realitate. . Dacă optăm pentru camera din cockpit unde se vede foarte real mai ales când farurile de frână ale celui din față sunt aprinse .

    Concluzie

    Tehnologiile celor de la NVIDIA reușesc să aducă un mare plus atât pe partea grafică cât și pe partea de performanță a fiecărui titlu ce le folosește. Iar cu fiecare Update adus pentru plăcile sale video cât și pentru tehnologiile lor se vede câte o îmbunătățire. Noi am fost plăcut surprinși să vedem cât de bine se poate utiliza cu o placă video din generația NVIDIA RTX 20 și nu ne așteptam să aducă asemenea performanțe.

    Jocurile ce acceptă tehonologiile celor de la NVIDIA sunt în continuă creștere și cum spuneam cu fiecare Update adus se îmbunătățesc și aduc un plus jocurilor pe care le susțin cu ele.

     

    Ne găsiți și pe Google News

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Alte articole