În anul 2009 am avut parte de lansarea filmului Avatar realizat de către regizorul James Cameron. La vremea aceea, filmul a reușit să doboare toate recordurile, a fost unul din cele mai bun film Sc-Fi de la momentul actual unde ne era oferită o poveste intresantă realizată cu cele mai noi tehnologii cinematografice din acel moment. Iar după succesul primului film James Cameron ne asigura că are în plan realizarea mai multor filme Avatar.
După lungi amânări și așteptări ale noului film vine anul 2022 unde ne era asigurată lansarea celei de-a doua părți ale filmului Avatar. Ziua de 15 Decembrie 2022 a fost stabilită ca și dată de lansare și apoi au început să sosească detalii, trailere, poze, postere despre Avatar: The Way of Water (Avatar: Calea Apei).
Luna Decembrie a sosit iar prietenii noștri de la Forum Film România cei ce se ocupă de distribuirea filmului în România și RAN Communication ne-au invitat la avampreiera filmului în sala IMAX de la Cinema City Afi Cotroceni.
Avatar: Calea Apei unul dintre cele mai scumpe filme din istorie
Deja știam la ce să ne așteptăm la cel de-al doilea film Avatar însă nu mă așteptam să văd cât de multă muncă și tehnologie implementată în acest film. Este o capodoperă vizuală și încă din primele secvențe pe care le vedem cu planeta Pandora și populația Na’vi vedem cât de mult a evoluat din primul film.
Cel de-al doilea film Avatar ne prezintă și mai în detaliu Pandora și cuplul format din Jake Sully și Neytiri. Aceștia duc o viață liniștită unde familia se mărește, o parte din oamenii ce se aflau în misiune pe Pnadora au decis să rămână și să ajute în continuare planeta.
Totul părea că decurge foarte bine până când cei de pe Pământ se reîntorc pe Pandora cu un plan nou și câtiva ași în mâneca pentru a îi convinge pe Na’vi să îi lase să se desfășoare.
Familia formată din Jake Sully și Neytiri sunt constrânși să își găsească un alt adăpost ce se află într-o zonă pline de insule unde este preponderent apă și populația Na’vi este adaptată mediului de acolo.
Mi-a plăcut foarte mult faptul că în Avatar: Calea Apei ne este dezvoltată mai mult planeta Pandora vedem cum populația se adaptează la diferențele de zonă, climă etc.
Povestea celui de-al doilea film pun accent foarte mult pe familie, chiar și în anumite dialoguri din film se vede cât de importantă este familia printre populația de pe Pandora.
O capodoperă cinematografică când vine vorba de efecte speciale
După cum bine știm James Cameron încearcă tot timpul să ofere cele mai bune efecte și tehnologii în filmele sale. Primul Avatar a reușit să lase pe toată lumea cu gura căscată și să nu credem ce vedem. Cu Avatar: Calea Apei, James Cameron o face din nou și se vede că a așteptat momentul oportun când tehnologia este la nivelul care își dorește.
Fiecare secvență din film este plină de culoare, planeta Pandora strălucește în orice secvență pe care o avem pe ecran.
Efectele de captură a actorilor ce joacă rolurile de Na’vi sunt mult mai realiste și reușesc să transmită fiecare emoție.
Un aspect ce l-am observat pe parcursul vizionării în cadrul IMAX este faptul că o serie de secvențe sunt filmate în HFR (High Frame Rate) și astfel oferă o cursivitate mai bună a filmului deoarece avem parte de scene cu 48 de cadre pe secundă, iar în anumite momente avem scene filmate în formatul normal respectiv 24 cadre pe secundă. Poate că la început se vor observa diferențele dar cu cât mai mult ne adâncim în povestea filmului și peisajul planetei Pandora nu vom observa acest lucru.
Au mai existat și alte filme ce au beneficiat de HFR însă nu am avut ocazia să le vizionez însă foarte multă lume spune că Avatar: Calea Apei implementează cel mai bine această tehnologie.
3D-ul este exceptional și fiecare secvență fie că era sub apă sau pe sol se vedeau excelent, a fost o anumită scenă sub apă unde toate viteățiile marine treceau fix prin dreptul tău.
În concluzie Avatar: Calea Apei merită pe deplin vizionat în sala de cinema mai ales într-o sală IMAX. Ce mai trebuie menționat este faptul că filmul ține 3 h și 12 minute (192 minute)