fbpx
More

    Viața la stână se poate vedea prin VR doar la Muzeul ASTRA

    Publicat în:

    Te-ai gândit vreodată cum ar fi să trăiești, preț de câteva minute, viața la stână, cea de acum un veac? Ei bine, să știi că se poate! Muzeul ASTRA din Sibiu a marcat, la finalul lunii iunie, o premieră națională, îmbinând tradiționalul cu tehnologia de ultimă generație. Dacă ești curios să descoperi personajele din lumea satului de acum 100 de ani, trebuie doar să accepți experiența realității virtuale, prin căștile VR puse la dispoziție în două locații din Muzeul din Dumbrava Sibiului.

    Aceasta este prima expoziție care folosește tehnologia VR într-un muzeu în aer liber din România și reiterează obiceiuri, târguri ale producătorilor locali, peisaje autentice și chiar o nuntă de acum un secol. Proiectul pune la dispoziție 20 de perechi de căști VR, care funcționează independent și redau o lume virtuală a satului tradițional românesc, animată 3D.

    Noul circuit expozițional cuprinde Gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos, Staulul și Gospodăria de oier din Rășinari, monumente expuse în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

    Nuntaș sau alături de o tânără în căutarea poveștii de dragoste a părinților

    Cu ocazia vizitei în Muzeul ASTRA, poți deveni chiar nuntaș, fiind părtaș la datinile acestui eveniment special și la discuțiile sătenilor.

    De altfel, o altă poveste ce poate fi descoperită prin intermediul căștilor VR prezintă o tânără ce se întoarce pe melagurile natale și dorește să descopere dacă părinții ei s-au iubit cu adevărat.

    Putem „intra” în povestea unei tinere care plecase din satul ei natal, mergând la facultate. Ulterior, s-a întors acasă. Ea vrea, de fapt, să descopere dacă părinții ei s-au iubit cu adevărat. Vedem camera, povestea spusă de tânăra respectivă, scrisorile pe care i le-a scris tatăl mamei. Practic, își dă seama că tatăl a iubit-o pe mama ei, în ciuda celor întâmplate când ea era copil. Sunt obiecte care se mișcă, le putem atinge. Sunt cadre atât în casă, cât și afară. Aceleași obiecte le vedem și în curte, totul are legătură cu această gospodărie.

    s

    Proiectul a fost realizat în colaborare cu peste 20 de specialiști din Muzeul ASTRA și nu numai, fiind vorba despre arhitecți, regizori, programatori, graficieni și actori, ce au lucrat aproape opt luni pentru a da viață expoziției.

    Proiectul „Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA” (CALL01-3) este finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Acesta beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanțare națională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.astravr.ro.

    ***

    Granturile SEE reprezintă contribuția Islandei, Principatului Liechtenstein și Regatului Norvegiei la reducerea disparităților economice și sociale în Spațiul Economic European și la consolidarea relațiilor bilaterale cu cele 15 state beneficiare din estul și sudul Europei și statele baltice. Aceste mecanisme de finanțare sunt stabilite în baza Acordului privind Spațiul Economic European, ce reunește statele membre UE și Islanda, Liechtenstein și Norvegia ca parteneri egali pe piața internă. În total, cele trei state au contribuit cu €3,3 miliarde între 1994 și 2014 și €1,55 miliarde pentru perioada de finanțare 2014-2021. Mai multe detalii sunt disponibile pe: www.eeagrants.org și www.eeagrants.ro

    Programul RO-CULTURA este implementat de Ministerul Culturii prin Unitatea de Management a Proiectului și are ca obiectiv general consolidarea dezvoltării economice și sociale prin cooperare culturală, antreprenoriat cultural și managementul patrimoniului cultural. Bugetul Programului este de aproximativ 34 milioane de euro. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.ro-cultura.ro

    Ne găsiți și pe Google News

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Alte articole