Persoanele cu deficiențe de vedere din România sunt puternic afectate de contextul pandemic, iar măsurile de distanțare socială le reduc capacitatea de integrare în comunitate mai mult ca niciodată. Dispozitivele de tehnologie asistivă de ultimă generație înclină balanța în favoarea persoanelor cu dizabilități, le pot spori independența și îi pot ajuta în privința incluziunii sociale. Programul Național inițiat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale oferă acces gratuit la astfel de dispozitive.
Impactul COVID-19 a dus la o îngrijorare crescută la nivel global, cauzată în primul rând de izolarea socială, pierderile financiare, accesul redus la servicii de sănătate mintală, insecuritatea locului de muncă și pierderea mecanismelor de gestionare a acesteia. În România, persoanele cu dizabilități au experimentat un puternic fenomen de (auto)izolare, chiar și înainte de izbucnirea pandemiei. Principalele cauze care au fost identificate în declanșarea acestui fenomen sunt atitudinea persoanelor fără dizabilități față de persoanele cu dizabilități, dar și mediul fizic neprietenos – sau chiar inaccesibil. Mai mult, în această perioadă, nevoia lor de o mai mare independență și de incluziune în comunitate este în creștere.
Una dintre problemele principale în privința includerii în comunitate a persoanelor cu dizabilități din România este accentuată de contextul pandemic actual – Inserția acestora în câmpul muncii și sporirea independenței acestora.
„Desigur, există frica de pandemie în sine, dar și teama pentru statutul meu ca persoană nevăzătoare. Pentru o persoană cu dizabilități de vedere, contactul fizic cu ceilalți este foarte important din perspectiva incluziunii sociale și a șansei de a duce o viață independentă în societate.
Mai mult, cred că vor fi probleme majore în ceea ce privește oportunitățile de angajare. Persoanele cu dizabilități erau până în prezent una dintre cele mai discriminate categorii de cetățeni în ceea ce privește munca, mai exact găsirea unui loc de muncă. Separarea școlilor speciale de școlile de masă este de obicei favorizată încă din copilărie, ca formă de excluziune socială. Suntem dependenți de ajutorul oamenilor, iar fără sprijin din partea instituțiilor statului vom rămâne izolați.” – Laura Stifter, profesoară la Liceul Alexandru Ioan Cuza din Capitală.
Agenția de cercetare Izidata a realizat un studiu cu scopul de a măsura percepția publică cu privire la încadrarea persoanelor nevăzătoare în piața muncii (studiu național), în oglindă cu percepțiile persoanelor nevăzătoare cu privire la situația lor de lucru, măsurarea nivelului de independență financiară și a intenției de angajare a persoanelor nevăzătoare (studiu targetat).
În cadrul studiului național, echipa de cercetare a folosit un eșantion de 1000 de respondenti, eșantion reprezentativ la nivel național – iar în privința studiului targetat au fost luate în considerare 139 de chestionare.
Rezultatele studiului în ansamblu arată astfel:
Percepții despre procesul de angajare a nevăzătorilor
- Majoritatea nevăzătorilor declară că sunt apți de lucru. Această percepție este ridicată și în eșantionul național, 8 din 10 persoane considerând că nevăzătorii sunt capabili să lucreze.
- În ceea ce privește dificultatea de a găsi un loc de muncă pentru nevăzători, percepția generală în rândul eșantionului național este că aceste persoane se află în dificultate, 7 din 10 respondenți considerând că este dificil, în timp ce 14% susțin că este imposibil.
- Există multe persoane în eșantionul național comparativ cu cel targetat (alcătuit din nevăzători) care consideră că pentru o persoană nevăzătoare este imposibil să găsească un loc de muncă (14% în studiul național vs. 5% în grupul vizat), dar opinia generală este că este greu să găsești un loc de muncă, dar nu imposibil.
Independență financiară și statut de muncă pentru nevăzători
- Din punct de vedere financiar, doar 15% dintre respondenții nevăzători afirmă că sunt independenți, în timp ce 40% dintre reprezentanții aceluiași eșantion declară că, deși realizează un venit pentru gospodărie, nu pot asigura întreținerea deplină de unii singuri.
- 75% dintre respondenții nevăzători își doresc să găsească un loc de muncă, în timp ce doar 22% au un loc de muncă în prezent.
Flexibilitate în angajarea unei persoane nevăzătoare
- 68% dintre respondenți spun că ar fi dispuși să lucreze cu o persoană nevăzătoare.
- 60% dintre respondenți spun că ar avea încredere într-un coleg nevăzător. Există mai mulți respondenți cu vârsta cuprinsă între 14-34 de ani care spun că ar avea încredere într-un coleg nevăzător (68%), comparativ cu cei cu vârste de peste 35 de ani (55%).
- Cei cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani sunt, de asemenea, mai deschiși atunci când vine vorba de angajarea unei persoane nevăzătoare (67% față de 44% în eșantionul total) sau de a avea o persoană nevăzătoare ca superior (51% față de 31%).
În România, antreprenorii beneficiază de deduceri din cotizații în cazul în care angajează persoane cu dizabilități. Pentru stimularea includerii persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii, Statul a stabilit ca 4% dintre angajații companiilor cu mai mult de 50 de angajați să fie persoane cu dizabilități. Cu toate acestea, printre factorii care explică accesibilitatea redusă a locurilor de muncă pentru persoanele cu dizabilități se numără stimulentele financiare insuficiente pentru angajatori pentru adaptarea locurilor de muncă la condițiile speciale necesare pentru persoanele cu dizabilități.
Deblocarea accesului limitat la dispozitive asistive cu ajutorul Instituțiilor oficiale și inovație în tehnologie. Beneficii duale: pentru persoanele cu dizabilități și pentru angajatori.
Evolutia tehnologica din zilele noastre a înregistrat mari performanțe, printre care se numără funcționalitățile de ultimă generație ale dispozitivelor și tehnologiilor de asistență disponibile în acest moment pe piață, care pot îmbunătăți major calitatea vieții beneficiarilor.
OrCam My Eye este un dispozițiv pentru persoanele nevăzătoare și parțial nevăzătoare ce face posibilă independența lor în viața de zi cu zi. Experți în Computer Vision și Machine Learning au proiectat și gândit dispozitivul revoluționar ca fiind portabil, ușor și compact, având dimensiunea unui deget. Dispozitivul este activat de simplul gest al arătării cu degetul sau pur și simplu prin urmărirea privirii purtătorului, în timp real. Ziarele, cărțile, ecranele computerelor și ale smartphone-urilor, meniurile restaurantelor, etichetele produselor din supermarket și semnele de circulație sunt citite instantaneu purtatorului dispozitivului. Caracteristicile suplimentare ale OrCam MyEye includ recunoașterea instantanee a feței, a culorilor și a bancnotelor.
În România, un număr considerabil de persoane cu dizabilități nu folosesc dispozitivele de asistență sau tehnologiile de care au nevoie, de multe ori pentru că nu și le permit. Deși fondurile naționale sunt restrânse, însemnând ca, cu doar câteva excepții, dispozitivele și tehnologiile de asistență necesare nu sunt acoperite (finanțate) de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), unii reprezentanți ai companiilor de tehnologie asistivă au reușit sa colaboreze cu autoritățile și împreună au găsit soluții pentru a sprijini accesul oamenilor la tehnologia de asistență, în vederea inserției persoanelor cu dizabilități în câmpul muncii.
O măsură specifică în acest sens o reprezintă Programul de Finanțare „Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”, realizată cu sprijinul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, prin Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții. În cadrul programului, peste 7.000 de persoane cu dizabilități, cu vârste cuprinse între 18 și 65 de ani, vor primi vouchere de 5.000 de euro pentru obținerea echipamentelor incluse în program.
Dispozitivul de tehnologie de asistență OrCam MyEye, util atât persoanelor nevăzătoare, cât și celor cu deficiențe de vedere, este un dispozitiv medical acreditat în România, inclus pe lista furnizorilor de tehnologii de asistență aprobate, care poate fi accesat gratuit. Pașii de înregistrare în program se pot regăsi pe https://www.orcam.com/ro/programul-de-finantare/. De asemenea, pentru asistență în legătură cu înregistrarea în Program sau pentru a aranja o demonstrație personală a versiunii în limba română a dispozitiv-ului OrCam MyEye, reprezentanții OrCam pot fi apelați la numărul de contact 0365-455.595 sau prin completarea formularului de pe site.
„Faptul că autoritățile române au ales să includă dispozitivul OrCam MyEye pe lista furnizorilor aprobați de tehnologie de asistență este o mare onoare. În același timp, această recunoaștere validează misiunea noastră care se conturează în întreaga lume. Noi facem toate eforturile posibile pentru a facilita accesul câtor mai multe persone nevăzătoare la tehnologie asistivă inovatoare, în fiecare țară în care suntem prezenți deschidem conversații în acest sens cu autoritățile oficiale și dorim să găsim soluții cât mai bune pentru cei ce au nevoie. De asemenea, contează și ca Programele Naționale să fie cunoscute și ca informația să ajungă la urechile celor ce au nevoie de o ușă deschisă, dar care nu știau că este acolo. Cu atât mai mult cu cât situația pandemică poate uneori și să blocheze comunicarea în acest sens, încercăm din răsputeri să ne facem cât mai auziți, să întindem o mână de ajutor și să mapăm pe fiecare drum faptul că exista acest Program, că cei ce au nevoie pot accesa această soluție, indiferent de situația financiară actuală. De fapt, suntem 7,7 miliarde de oameni pe glob și trebuie să ne străduim să devenim mai inclusivi și să-i implicăm în comunitate pe cei care se confruntă cel mai mult cu excluderea socială în România – persoanele cu deficiențe de vedere.” – Dana Petruțan, Head of Business Development OrCam România.