fbpx
More

    Serbia alege relația cu China pentru a dezvolta economia, în ciuda campaniei de avertizare din partea SUA

    Publicat în:

    În timp ce Serbia aspiră să adere la Uniunea Europeană, aceasta a făcut un mare pas către China, cel mai important concurent economic și geo-politic al UE și al Statelor Unite, pentru a contribui la dezvoltarea infrastructurii sale, a sectoarelor energetice și tehnologice.

    China a oferit împrumuturi neperformante de miliarde de euro pentru infrastructură și dezvoltare energetică în Serbia. De asemenea, aceasta își continuă planul pentru un „drum digital al mătăsii” – conectivitatea telecomunicațiilor – în care Serbia ar fi o tară cheie din Europa.

    Într-o vizită efectuată în Slovenia, Pompeo a declarat că prin lansarea propriei rețele 5G, fosta republică iugoslavă și statul membru UE și NATO a obținut protecție împotriva impulsului Chinei „de a controla oamenii și informațiile”.

    Administrația președintelui Donald Trump a încercat să-i convingă pe aliații săi din Europa și Asia să se ferească de spionajul chinez în proprietatea industrială și intelectuală și să împiedice folosirea echipamentelor fabricate de chinezi din rețelele lor tehnologice și accesul la informații sensibile despre cetățeni și întreprinderi.

    Huawei, gigantul chinez al echipamentelor de telecomunicații, neagă că ar spiona pentru autoritățile chineze și spune că Statele Unite vor să îi împiedice creșterea deoarece nicio companie americană nu oferă aceeași tehnologie la un preț competitiv.

    Serbia a semnat două acorduri fără caracter obligatoriu cu Huawei în 2017 – unul privind parteneriatul strategic în dezvoltarea internetului de bandă largă, celălalt privind un proiect de „orașe inteligente” care include colectarea, stocarea și gestionarea datelor.

     

    HUAWEI AJUNGE ÎN SERBIA PENTRU A RĂMÂNE PE TERMEN LUNG

    Ministrul Comerțului Rasim Ljajic a declarat anul trecut că compania de stat Telekom Srbija colaborează cu Huawei la un proiect de 150 de milioane de euro (177,48 milioane de dolari) pentru înființarea internetului de bandă largă de mare viteză în țara balcanică de șapte milioane de locuitori.

    În ceea ce privește o rețea 5G de ultimă generație, un sector în care Huawei are o poziție dominantă pe piață, Irini Reljin, ministrul adjunct al comerțului și telecomunicațiilor din Serbia, a declarat că Belgradul intenționează să lanseze licitații pentru frecvențe până la începutul anului 2021.

    „Noi (…) aderăm la procedurile de achiziții publice și reglementările UE care stipulează că trebuie să avem neutralitate tehnologică care va garanta tuturor operatorilor dreptul de a achiziționa echipamente ale oricărui producător”, a declarat Reljin pentru Reuters.

    Huawei este însă implicată și într-un proiect cu Ministerul de Interne al Serbiei care presupune instalarea a peste 1.100 de camere de supraveghere la un cost care nu a fost făcut public, pentru sistemul de supraveghere a traficului și a criminalității din Belgrad.

    Reljin a declarat că bazele de date sârbești sunt sigure împotriva interferențelor externe. „Pentru noi, siguranța datelor este aceeași, indiferent de tehnologie și de generația acesteia, astfel încât, pentru moment, suntem în deplină conformitate cu reglementările UE.”

    „Huawei a sosit în Serbia pentru a rămâne aici mult timp”, a declarat reporterilor Nenad Popovic, ministrul sârb pentru dezvoltare tehnologică, în luna mai.

    În martie, oficialii sârbi, ambasadorul Chinei la Belgrad și reprezentanții Huawei au deschis un centru de stocare a datelor în orașul Kragujevac, al patrulea ca mărime din Serbia.

    Ne găsiți și pe Google News

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Alte articole