Proiectele de lege ale implementării 5G diferă de la o țară la alta, după cum am publicat și noi în urmă cu câteva săptămâni. România din punctul nostru de vedere a abordat acest proiect destul de stângaci și am explicat în acel articol în care făcut comparația cu abordarea Germaniei.
Însă de această data o cunoscută firmă de avocatură intitulată Morgan Lewis a realizat un raport ce compară proiectele de lege 5G dintr-o serie de țări ale Uniunii Europene. În raport este inclusă și Romania, iar aceștia au tras diferite concluzii pe baza criteriilor de acceptare.
În raport ne sunt prezentate și câteva criterii aduse de către Uniunea Europeană pentru a exista o abordare comună. Uniunea Europeană a denumit acest set de reguli EU Toolbox însă nu toate țările Europene se folosesc de el.
Ce am putut observa noi în acest raport este faptul că și firma Morgan Lewis spune despre țara noastră că este unul dintre statele membre ce a semnat acel memorandum cu guvernul american și prin acest fapt poate să excludă o serie importantă de jucători din această implementare 5G. Iar faptul că setul de reguli abordat de către noi este unul destul de grăbit deoarece aproape orice companie ce dorește să își depună oferta poate să fie eliminată din această cursă deoarece poate “să fie un risc național al securității și al apărării”. Chiar și retragerea autorizației poate fi făcută în orice moment dacă “există suspiciunea de un risc național al securității și al apărării”.
Iar această abordare poate fi schimbată deoarece se aproprie viitoarele alegeri în Statele Unite.
Pe de altă parte Germania are o altfel de abordare și toate criteriile și regulile realizate pentru implementarea 5G au fost bine definite și clar prezentate pentru a nu exclude pe nimeni. Fiind foarte bine văzut de către majoritatea celor implicați.
Germania promovează standardul NESAS 5G (Network Equipment Security Assurance Scheme), standard utilizat de către companii precum (Huawei, Ericsson, Nokia etc.). Cei ce îl utilizează sunt de încredere și respectă o serie de reguli impuse de către Uniunea Europeană, denumite Toolbox.
În plus NESAS 5G poate fi dobândit doar de către companiile ce îndeplinesc o serie de criterii precum fără probleme de spionaj și o așa zisă încredere ridicată.
Pe lângă Germania, compania Morgan Lewis a mai analizat și țări precum Suedia, Finlanda ce au și ei o serie de reguli bine definite și puse la punct. Însă dacă analizăm acest raport Germania a pus la punct reguli bine definite și mai ales susținerea standardului NESAS 5G.
Iar recomandarea companiei este ca România să existe mai multe consultări pentru adoptarea legii și din punctul nostru de vedere să susțină standardul NESAS.