Proiectul de lege pentru implementarea 5G în România primește o serie de noi observații din partea Ministerului de Justiție
Ministerul de Justiție nu își va asuma responsabilitatea pentru elaborarea proiectului și pentru corectitudinea datelor. Acesta transmițând un punct de vedere pe anumite subiecte ale proiectului, elaborate în rândurile de mai jos :
- Necisită justificarea temeinică a criteriilor de acordare sau a refuzului de emitere a autorizării, cât și justificarea de retragere a autorizării.
- Pentru procedura de reglementare este necesară justificarea detaliată, nefiind suficientă publicarea proiectului pe pagina de interent a inițiatorului.
- Ministerul Afacerilor Externe are competența să se pronunțe asupra compatibilității soluțiilor privind libera circulație a mărfurilor. De asemenea, măsurile cuprinse în proiect sunt susceptibile de a avea impact anticoncurențial, revine Consiliului Concurenței competența de a se pronunța asupra acestui aspect.
- Soluția care stabilește condițiile de emitere a avizului CSAT este neclară și lipsită de previzibilitate, în lipsa instituirii unor criterii obiective de evaluare a solicitărilor depuse în vederea acordării autorizației. Având in vedere că motivarea actului administrativ reprezintă o condiție de legalitate, omisiunea de a institui criterii clare si obiective reprezintă o împrejurare de natură să conducă la încălcarea prevederilor art. 1, aliniat (3) si (5) din Constituție.
Ministerul de Justiție reușește să aducă în temă o serie de observații ce au fost subliniate de mai multe entități chiar o parte din ele au fost prezentate și pe TechStart.ro și sperăm că o să se țină cont de toate acestea și să aducă acest proiect de lege la nivelul și standardul dorit de către toți cei ce doresc să se implementeze 5G în România.
Joia trecută, proiectul 5G ajuns la CES (Consiliul Economic și Social) pentru aprobare:
– Comisia pentru dezvoltare economică, competitivitate și mediu de afaceri (C1) -proiect de aviz favorabil
– Comisia pentru drepturi și libertăți cetățenești, egalitate de șanse și de tratament (C2) – proiect de aviz favorabil
– Comisia pentru relațiile de muncă, politică salariată, incluziune socială, protecție socială și sănătate (C3) – declinare de competență
– Comisia pentru agricultură, dezvoltare rurală, protecția mediului și dezvoltare durabilă (C4) – declinare de competență
– Comisia pentru educație, tineret, sport, cercetare, formare profesională și cultură (C5) – declinare de competență
– Comisia pentru protecția consumatorului și concurență loială (C6) —puncte de vedere
– Comisia pentru cooperație, profesii liberale și activități independente (C7) – puncte de vedere
– Comisia pentru drepturi și libertăți ale organizațiilor societății civile (C8) — proiect de aviz nefavorabil
– Comisia pentru administrație publică și ordine publică (C9) -proiect de aviz favorabil – Obs. ref. avizare interministerială: proces de avizare complet
Vom reveni cu mai multe detalii și noutăți despre implementarea 5G în România.