Dezbaterea despre proiectul de lege privind tehnologia 5G a avut loc luni, în cadrul unei conferințe susținute printr-o video conferință, aceasta a ținut aproximativ cinci ore și au fost dezbătute diferitele probleme despre modul de implementare al acestui act normativ. Fiind și stabilit un terment pentru versiunea finală a acestui act.
În cadrul acestei dezbateri au fost atât oameni din partea furnizorilor de echipamente cât și cetățeni sau asociații de profi ce și-au susținut punctul de vedere.
Iar Corneliu Mănescu, director general adjunct al MTIC susține că
“E pentru prima oară când văd că cei care militează împotriva rețelelor 5G sunt alături de furnizorii și producătorii de echipamente, susținând retragerea unui act normativ”
Cât și că aceștia nu cunosc nici un furnizor care să nu poată îndeplinii condițiile impuse. Însă o mare parte dintre aceștia susțin că timpul pentru consultare publică este unul scurt și se recomandă să fie unul mai mare chiar și realizarea unui studiu de impact.
În timpul acestei dezbateri video au fost o serie de oameni ce au susținut extinderea perioadei pentru a fii mai bine detaliată și a transpune bine toate cerințele.
Sergiu Zaharia a spus că “ Acest proiect de lege nu contine cuvantul tehnic. Complexitatea retelelor 5g este una mare si atunci un astfel de proiect de lege trebuie sa detalieze criterii tehnice pentru identificarea masurilor de securitate care trebuie implementate.
Rugamintea mea este ca acest proiect de lege sa fie retras si imbunatatit cu criterii tehnice pentru asigurarea infrastructurilor 5G.
In momentul de fata, proiectul are criterii de natura organizationala, dar trebuie neaparat sa aiba criterii de natura tehnica. “
Însă au existat și o serie persoane ce au participat doresc retragerea acestui proiect de lege deoarece cosideră că tehnologia 5G este una dăunătoare și poate afecta sănătatea oamenilor.
După ce am participat la această dezbatere și am ascultat toate punctele de vedere, noi venim cu o părere mai exact dorința de schimbare a diferitor puncte din această legislație pentru a pune în joc fiecare companie ce dorește să implementeze tehnologia 5G și chiar să fie prelungit timpul de dezbatere și propuneri de până la o lună sau două .
Așteptăm acum pentru versiunea finală a acutlui ce urmează să fie pusă pe siteul instituției cât și la sediu în următoarele zece zile.