Cea mai recentă știre despre Deutsche Telekom (Germania) și Ericsson (Suedia) este un exemplu clasic de confirmare a testului „opuselor”.
În acest caz, Deutsche Telekom și Ericsson vor construi o rețea 5G în Germania.
La prima vedere, povestea cere înăbușirea unui căscat. Operatorii își folosesc aproape întotdeauna furnizorii de rețea de acces radio (RAN) existenți la actualizarea 5G, mai ales dacă relația este destul de nouă. Iar Ericsson a intrat în RAN-ul german al Deutsche Telekom încă din 2017.
Acum, dacă povestea ar fi „Deutsche Telekom nu va folosi Ericsson pentru 5G” – asta v-ar fi făcut să vă înecați cu mâncarea.
Dar atunci începi să îți pui întrebări despre calendar. Acesta este un operator, amintiți-vă, care s-a lăudat luna trecută cu cele 12.000 de antene 5G ale sale aflate deja în „funcționare live”. Până la jumătatea lunii iulie, jumătate din populația germană s-ar putea abona la serviciul 5G al Deutsche Telekom.
Așadar, dacă Ericsson începe doar atunci, de unde provine toată tehnologia 5G? Și exact ce a mai făcut jucătorul suedez din 2017?
Abordarea BASE-jumping pentru gestionarea riscurilor
Cu siguranță nu este un secret faptul că Deutsche Telekom s-a bazat foarte mult pe Huawei (China) pentru rețeaua sa mobilă din Germania.
Directorul general, Timotheus Höttges, trebuie să fi agitat în ultimele săptămâni, în timp ce presa germană a expus toate detaliile relației chino-teutonice, în timp ce campania condusă de SUA împotriva Huawei s-a încheiat la Berlin.
Deutsche Telekom a emis chiar o declarație insistând că nu este la fel de dependentă de Huawei precum era acum ceva vreme. Probabil spera că anunțul lui Ericsson va susține această afirmație.
Situația pare insă diferită. Dacă Ericsson acceptă să susțină orice servicii live 5G – iar comunicatul său de presă este vehement în folosirea timpului viitor – atunci 100% din rețeaua 5G care servește clienții germani este furnizată de Huawei, singurul alt furnizor RAN al Deutsche Telekom.
Dacă ne referim la gestionarea riscurilor, acest lucru face ca săritura BASE să arate conservatoare.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, este sub continuă presiune politică pentru a urma exemplul Regatului Unit și a exclude Huawei de pe piața 5G. Dacă Germania nu ar fi aruncat atâtea mașini în China, probabil că ar fi cedat deja.
Această interdicție, în cazul în care va veni, va obliga Deutsche Telekom să scoată miile de antene pe care le-a cumpărat de la Huawei și să le înlocuiască cu un kit de la alt furnizor.
Într-un document intern făcut public, se spune că Deutsche Telekom a descris acest scenariu drept „Armageddon” și a avertizat asupra unei facturi de 3 miliarde de euro (3,5 miliarde de dolari) pentru a înlocui Huawei.
Umplerea golului
Oricât de nedorită ar fi, aceasta ar putea fi gestionată de o companie care anul trecut a realizat vânzări de 80,5 miliarde de euro (93,3 miliarde de dolari) și 3,9 miliarde de euro (4,5 miliarde de dolari) profit net. Problema mult mai mare ar fi găsirea cuiva care să umple gaura Huawei.
Probabil nu este doar echipamentul 5G care ar trebui să plece. Pentru a realiza potențialul maxim al 5G, operatorii spun că trebuie să-l construiască pe baza 4G, folosind același furnizor pentru ambele tehnologii. Îndepărtarea unui furnizor 5G înseamnă, deci, să scoți și kitul 4G.
Asta înseamnă o mulțime de echipamente. Strand Consult, un grup consultativ, consideră că Huawei reprezintă aproximativ 65% din întregul RAN al Deutsche Telekom, Ericsson furnizând restul. Dacă nu dorește să aibă zone fără rețea 5G, Deutsche Telekom ar trebui să înlocuiască toate echipamentele Huawei.
Există acum modalități de a evita acest lucru și de a construi un 5G „overlay” cu un furnizor complet diferit. Dar puțini operatori s-au arătat interesați. O suprapunere de 5G ar necesita mai mult spectru decât majoritatea companiilor europene au la dispoziție, potrivit lui Howard Watson, ofițerul tehnologic principal al BT din Marea Britanie.
De asemenea, Deutsche Telekom ar putea avea nevoie să găsească un nou furnizor 2G și 3G dacă, după cum pare probabil, a folosit tehnologia „RAN” unică, care sprijină 2G, 3G și 4G toate pe aceeași platformă Huawei.
Puțini operatori buni
Acest lucru ar exclude probabil Samsung ca un înlocuitor Huawei. Dornic să se prezinte ca principala alternativă non-nordică, vânzătorului din Coreea de Sud îi lipsesc produsele 2G și 3G.
Aceasta lasă Ericsson și Nokia ca singurele opțiuni principale și niciuna dintre ele nu este ideală.
Utilizarea Ericsson ar transforma compania în singurul furnizor RAN din Germania. Dacă firma suedeză s-ar confrunta cu probleme, Deutsche Telekom nu și-ar putea reveni rapid.
Nokia a precedat Ericsson ca al doilea furnizor RAN al Deutsche Telekom, dar colaborarea a încetat în 2017, când operatorul a decis că Ericsson este mult mai bun.
De atunci, tehnicienii Ericsson au rulat în jurul Germaniei schimbând casetele Nokia cu ale lor.
Dacă vânzătorul finlandez nu a fost suficient de bun pentru 35% din rețeaua Deutsche Telekom, de ce ar fi un pariu sigur ca lider al RAN – mai ales că în ultimii doi ani au adus știri despre dificultățile produsului 5G la Nokia?
Nu este de mirare că Deutsche Telekom este atât de pasionat de open RAN. Această tehnologie emergentă promite să permită operatorilor să amestece diferiți furnizori pe același site și ar putea crea deschideri pentru furnizorii mai mici.
Din păcate, este imatur și nedovedit. Pentru a aproba un acord open RAN, ar fi nevoie de un CEO foarte curajos al unui mare operator existent.
Höttges va trebui doar să se roage ca guvernul său să fie condus de Marea Britanie.