fbpx

More

    Tinerii români dezvoltă jocuri pentru generația Z

    Publicat în:

    Tineri români din toată țara au dezvoltat două jocuri video pentru telefoanele mobile care au ca scop să motiveze membrii generației Z să iasa la vot în acest an.

     

    Asociația Arden, organizație non-profit care susține comunitățile creative și industria dezvoltatoare de jocuri video prin programe educaționale și culturale cu impact social pozitiv, anunță lansarea celor două jocuri video, rezultate ale Play for Democracy, proiect care dorește să îndemne tinerii din România să își exercite dreptul la vot în acest an, cu ocazia alegerilor parlamentare și europarlamentare, locale și prezidențiale.

     

    Lansat în 2023, Play for Democracy și-a propus să atragă 16 tineri pasionați de jocuri video cu vârste între 18 și 25 de ani care, timp de aproape 7 luni, au dezvoltat două jocuri video pentru telefoanele mobile, cu scopul de a încuraja tânăra generație să devină activă, atât prin vot, cât și prin alte instrumente de implicare civică.

    O tabără de șapte zile, pentru dezvoltare

    Cei 16 tineri selectați în urma înscrierilor au avut ocazia să participe la o tabără de șapte zile, în luna septembrie, unde au explorat concepte democratice, pe baza cărora au dezvoltat cele două jocuri video. Cu ajutorul unor profesioniști din industria de game development din România, tinerii au descoperit competențele necesare pentru a dezvolta jocuri video pentru telefoanele mobile. Tinerii, majoritatea fiind la prima lor experiență în dezvoltarea de jocuri, studiază la instituții precum  Colegiul National „A.T. Laurian” din Botoșani, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, Universitatea din Craiova sau Facultatea de Matematică și Informatică din cadrul Universității Transilvania din Brașov.

     

    “Suntem încântați de evoluția frumoasă a acestui proiect. Iar tinerii participanți ne-au suprins cu perseverența și creativitatea lor, în ciuda provocărilor pe care le-au întâmpinat în această perioadă de dezvoltare a jocurilor. Știind câtă muncă a fost depusă din partea tuturor celor implicați, avem încredere că aceste jocuri și experiența celor din Play for Democracy vor inspira cât mai mulți tineri din România să devină cetățeni activi. În acest sens, în iunie și iulie urmează perioada de diseminare a jocurilor si intenționăm să ajungem la tinerii din mai multe orașe din România: Botoșani, Suceava, Iași, Bistrița-Năsăud, Brașov, Făgăraș, Slobozia si București.”, a precizat Andra Beldean, cofondator Asociația Arden.

     

    Echipa Cyber Rebels a dezvoltat jocul Demostate

    Din componența echipei fac parte Andrei Boaje, Cosmin Ezariu, Cătălina Constantinescu, Andrei Toma, Răzvan Renghea, Denisa Luțic, Sorin Preda, și Bogdan Creciunescu. Demostate este un captivant joc de strategie, inspirat din titluri precum Rebel Inc., Save the Earth Inc. și Triviador. Jucătorii sunt provocați să implementeze diverse proiecte și să ia decizii bazate pe trei valori democratice fundamentale: Libertate, Egalitate și Justiție, fiind necesar să răspundă corect și la întrebări de tip quiz. Scopul este ca aceștia să restaureze democrația într-un stat fictiv și să câștige alegerile împotriva lui Felix, antagonistul jocului

    “Chiar dacă au fost cantități destul de mari de informație, n-am simțit în niciun moment oboseala pentru că “vibe-ul” pe care îl oferea lumea din proiect și implicarea mentorilor pe partea de game development mă făceau să am dorința tot mai mare de a mă implica.  Pe partea de educație civică, având deja anumite informații de bază, am simțit că ce a venit în plus mi-a sporit dorința de a descoperi modalități pentru a participa activ în societatea noastră.”, a declarat Răzvan Renghea, membru al echipei care a dezvoltat jocul Demostate.

    “Nu mă aștept să schimbăm lumea, dar vreau să pună măcar o cărămidă dintr-un zid al schimbării, al noutății. Cu toate greutățile ce au intervenit pe parcurs, mi-am dat silința ca împreună cu oamenii din proiect să-l ducem la capăt.”, a declarat Cosmin Ezariu, game designer al echipei care a dezvoltat jocul Demostate.

    Echipa din spatele jocului Vote It se numește Ballad Box

    Această echipă este alcătuită din Andrei Trifu, Bogdan Gherasim, Ami Rusu, Cosmin Alexandru, Mihnea Dorobăț și Teodor Luțoiu.

    Vote It este un RPG captivant pentru dispozitive mobile, cu grafică 3D low-poly, care plasează jucătorii într-o lume populată de animale adorabile, inspirat de atmosfera și design-ul grafic al jocului Animal Crossing. Scopul jocului este să creeze un univers interactiv care să permită jucătorilor să exploreze democrația într-un mod relaxant și accesibil. De la simplu cetățean, ei vor urca în ierarhia politică până la poziția de președinte, având ocazia să descopere și să înțeleagă fiecare etapă a parcursului politic. Fiecare acțiune întreprinsă va influența experiența de joc, oferind șansa de a susține sau de a evita corupția. Consecințele acțiunilor fiecărui jucător sunt ilustrate prin barele de corupție, starea democrației și nivelul de încredere. În funcție de deciziile luate, jucătorii vor experimenta unul dintre cele trei posibile sfârșituri, care va reflecta personalitatea lor din joc.

    “Mă aștept ca jocul să-și atingă scopul atât ca joc, cât și ca unealtă educațională, făcând utilizatorii să aprecieze mecanismele, dar și să-i determine să se implice civic și să voteze.”, a declarat Andrei Trifu, programatorul jocului Vote It.

    “Pe parcursul proiectului, am învățat importanța colaborării și a comunicării eficiente, dar și faptul că uneori trebuie să schimb propria perspectivă pentru a putea continua. Sper din tot sufletul să ajungă la cât mai mulți tineri acest joc și să aducă o schimbare în bine a modului în care este vazută participarea activă.”, a precizat Ami Rusu, Character Artist a jocului Vote It.

     

    Cel doua jocuri sunt disponibile gratuit pe Google Play și AppStore.

    Demostate poate fi descărcat de aici si aici.

    Vote It poate fi descărcat de aici si aici.

    Ne găsiți și pe Google News

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Alte articole