Seria de jocuri Prince of Persia a avut începuturile undeva prin anul 1989 fiind un platformer 2D destul de antrenant și fiecare mișcare era foarte importantă. Apoi după încă două titluri de acest gen, Ubisoft a intrat în era 3D și a reușit să aibă un succes destul de mare cu această serie până când a apărut în peisaj Assassin’s Creed și seria Prince of Persia nu a mai primit destulă atenție până acum când în 2024 Ubisoft aduce după mai multe amânări un nou titlu ce poartă numele de Prince Of Persia: The Lost Crown ce se reintoarce la origini cu un stil 2.5D și gameplay Metroidvania ce a reușit să ne facă să îl jucăm o bună perioadă de timp de când a sosit la review.
Persia are nevoie de noi
În acest nou titlu vom juca cu Sargon, este cel mai tânăr dintre cei șapte Immortals ce păzesc Persia. Acesta se remarcă prin agilitatea sa dar și cele două săbii ce ne vor ajuta pe parcursul poveștii.
În urma unui eveniment ce are loc la palat, suntem trimiși alături de Immortals în Mount Qaf și orașul său antic ce este casa lui Simurgh, acesta fiind zeul Timpului și al Cunoștinței fiind și protectorul Persiei ce este dispărut de peste 30 de ani.
Pe parcursul poveștii vom explora diferite zone, dobândim noi puteri dar și cei 7 Immortals sunt puși la teste.
Povestea principală ține aproximativ 20-25 de ore și vom avea de parcurs zone ce ne vor pune reflexele la încercare. Chiar în timp ce încercam să trec de o zonă mai complicată îmi aduceam aminte de primul Prince of Persia și cât de mult încercam să trec în diferite locații.
Prince Of Persia: The Lost Crown oferă două moduri diferite de explorare
Pentru început vei avea de ales între Exploration și Guided, astfel dacă alegi prima variantă trebuie să te orientezi singur unde trebuie să ajungi și ce să faci pentru a duce povestea mai departe, astfel acest mod îți pune experiența mai mult la treabă și te face să explorezi fiecare colț al Mount Qaf.
Modul Guided este mai simplu și îți oferă deja harta completă, ce obiective trebuie să realizezi și ce zone sunt disponibile sau sunt blocate astfel îți ușurează mai mult jocul.
Dacă te-ai săturat de modul Exploration și vrei să treci în modul Guided poți umbla în setări fără să îți modifice progresia pe care ai făcut-o până în acel moment. În momentul realizării reivew-ului noi am decis să alegem modul Exploration chiar dacă durează mai mult timp să duci povestea la capăt, te face să umblii în fiecare colț al hărții.
Luptele sunt antrenante și vei avea nevoi de cele mai bune combo-uri
La început de aventură Sargon este înzestrat doar cu cele două săbii Qays & Layla dar pe parcurs dobândim un Arc ce vine cu un fel de disc ce poartă numele de Chakram și ne va ajuta în diferitele zone de explorare.
Avem și câteva abilități ce se folosesc de Athra Surge aceasta se dobândește în urma luptelor sau cât de bine ne ferim de inamici.
Vom avea și alte puteri ce manipulează timpul și spațiul pe care le dobândim pe parcurs și ne vor pune la încercare creativitatea și ingeniozitatea de a le utiliza chiar și în momentele de a descoperii o zonă ascunsă ce ne oferă diferite bonusuri.
Amuletele sunt un alt element important, acestea se pun în jurul gâtului lui Sargon la început vom avea doar 3 slot-uri disponibile dare pe parcurs putem achiziționa alte slot-uri disponibile. Fiecare amuletă vine cu anumite bonusuri precum creșterea damaga-ului celor două săbii, cristalele se pot strânge de la distanță mai mare etc. Dar o parte din aceste amulete pot ocupa 2 sau mai multe sloturi din cele disponibile astfel este important să le alegem pe cele mai bune.
Pentru a îmbunătății armele, skill-urile lui Sargon avem o zonă intitulată The Haven unde se află un guide ce ne oferă diferite hint-uri, un shopkeeper ce ne oferă noi amulete, poțiuni de viață etc, un blacksmith ce ne poate realiza upgrade-uri ale armelor și amuletelor cât și un Swordmaster ce ne oferă diferite challanges pentru utilizarea armelor și a puterilor dobândite.
Zonele de Fast Travel sunt puține și ești nevoit să reiei zone bune din hartă de mai multe ori
Zonele se pot explora fie la pas sau prin utilizarea unui Fast Travel ce se află în diferite puncte cheie dar din păcate acestea sunt foarte puține din punctul nostru de vedere.
Iar pe parcursul poveștii întâlnim și zone de „Chekpoint” ce sunt acompaniate de copaci intitulați Waka-Waka ce vor reface viața și încărca poțiunile de viață.
Inamicii sunt dieverși pe lângă întâlnirii cu diverși inamici principali, vor exista peste 65 de inamici ce au diferie stiluri de atac, puteri și unii dintre ei chiar ne vor da bătăi de cap. A existat o parte din zona explorată ce am dat peste 2 inamcii ce au reușit să mă învingă și checkpoint-ul utilizat a fost la o distanță considerabilă. Iar ce trebuie menționat este faptul că dacă o zonă ai eliminat-o de inamici și te vei întoarce după ceva timp aceștia sunt tot acolo și ori te vei lupta cu aceștia sau treci peste ei dar sunt anumite zone ce nu vei putea trece de ei și ești nevoit să te lupți din nou cu aceștia.
Grafica și sunet
Din punct de vedere grafic Prince Of Persia: The Lost Crown stă foarte bine, copia de review a fost oferită pentru PlayStation 5 și putem spune că a a stat constant în 4K la 120 FPS. Și am putut să admirăm zonele 2.5D ce sunt atent realizate. Inamicii sunt destul de diverși și se vede că atenția la detalii pentru realizarea acestora.
Sunetul se îmbină perfect cu atmosfera jocului și zonele explorate, a fost o zonă explorată unde un inamic realiza o anumită incantație pentru a îi proteja pe ceilalți. Și în timpul căutării acestuia se tot auzea incantația respectivă și îmi oferea un feeling de primul titlu Assassin’s Creed.
Concluzie și impresii Prince of Persia: The Lost Crown
Inițial când a sosit acest titlu la review pot spune că nu aveam așteptări atât de mari din partea acestuia și poate că mulți dintre cei ce au aflat de acest titlu nu este pe lista de jocuri urmărite în 2024. Ei bine țin să menționez că a fost o surpriză plăcută, jocul vine cu o poveste interesantă, lumea jocului este plăcută și destul de vastă chiar foarte mare și pot spune că prețul de 49,99 Euro pentru ediția standard este unul corect și oferă foarte multe ore de joc și explorat.
Poate că mi-ar fi plăcut să existe o posibilitatea de a te juca alături de prieteni în modul multiplayer sau poate că, chiar și couch co-op, mai ales că ai acei Immortals. Există și câteva părți frustrante precum momentele în care ești la o distanță considerabilă și ești învins de inamici și te dă tocmai în celaltă capăt al hărții deoarece acolo ai găsit ultima dată un checkpoint sau zonele de Fast Travel care nu sunt atât de multe și nu te vor ajuta atât de mult.
Totuși chiar și așa Prince of Persia: The Lost Crown este o surpriză plăcută la început de 2024 și acest joc are data de lansare pentru 18 ianuarie și este disponibil pentru PlayStation 4/5, Xbox Series X|S, PC și Switch atât în variantă fizică cât și digitală. Există și o ediție Deluxe ce oferă 3 zile de early acces și câteva elemente bonus in-game.