fbpx
More

    “TILL”, un film sfâșietor despre rasism, egalitate și umanitate, bazat pe o poveste adevărată

    Publicat în:

    În 1955, după ce Emmett Till, un adolescent de culoare, este linșat de o mulțime sălbatică pentru că a fluierat o femeie albă, mama lui jură să aducă la lumină rasismul din spatele atacului, dar și să-i ducă în fața justiției pe cei implicați, transformându-se într-o adevărată activistă pentru dreptate socială și egalitate.

    În regia lui Chinonye Chukwu, “TILL” este distribuit de Forum Film România și va avea premiera în cinematografele din țară în data de 17 februarie 2023.

    „Nu sunt prinsă în trecut. Dar trecutul modelează felul în care suntem în prezent și ceea ce vom deveni. Doar pentru că în sfârșit am înțeles trecutul, l-am acceptat și am făcut pace cu el pot trăi pe deplin momentul prezent. Și nu trece un moment în care să nu mă gândesc la Emmett și la lecțiile pe care un fiu i le dă mamei sale”, spune Mamie Till-Mobley, figură centrală a luptei pentru drepturile civile din Statele Unite și personajul principal al filmului.

    Ce spune regizoarea Chinonye Chukwu despre film:

    Când am fost abordată să scriu și să regizez o poveste despre Emmett Till, m-am trezit atrasă de o anume figură din centrul orbitei sale. Am văzut o oportunitate de a schimba așteptările și abordarea narațiunii printr-o altă lentilă – din punctul de vedere al lui Mamie Till-Mobley, mama lui Emmett. Dacă nu ar fi fost Mamie, amintirea fiului ei s-ar fi evaporat. Ea a fost catalizatorul unei mișcări moderne pentru drepturile civile care a creat un cadru formidabil pentru viitorii activiști și luptători pentru libertate. M-am simțit datoare să aduc un omagiu moștenirii lui Mamie și să o plasez în centrul atenției unde îi este de drept locul.

    Povestea nespusă a lui Mamie este despre rezistență și curaj în fața adversității. Pentru mine, oportunitatea de a axa filmul pe Mamie, o femeie de culoare cu o personalitate complexă, și de a devoala straturile acelui capitol din viața ei, a fost o provocare pe care am acceptat-o ​​cu respect și responsabilitate. În fiecare zi, Mamie a luptat împotriva rasismului, sexismului și misoginismului, care au fost intensificate în urma uciderii lui Emmett. Mamie nu s-a ascuns. În schimb, ea a evoluat într-o războinică pentru dreptate, iar povestea ei m-a ajutat să înțeleg și să-mi modelez propria călătorie în activism. Ca regizor de film, a o arăta pe Mamie în toată umanitatea ei complexă este extrem de important.

    Povestea aceasta nu este despre violența traumatizantă care a dus la uciderea lui Emmett, ci despre călătoria și transformarea remarcabilă a lui Mamie din acel moment. Ea este întemeiată pe dragostea pentru copilul ei, pentru că în esență, “TILL” este o poveste de dragoste. Cu toată durerea și suferința, a fost esențial pentru mine să arăt afecțiune pe tot parcursul filmului. Limbajul cinematografic și tonul din “TILL” sunt adânc înrădăcinate în echilibrul dintre pierdere și absența iubirii, durerea de neconsolat în lipsa bucuriei și doliul după pierderea unui copil.

    Sper că spectatorii vor empatiza cu ceea ce văd pe ecran și vor descoperi prezentul și realitățile politice din acest film. Și sper că povestea lui Mamie ne va ajuta pe toți să descoperim puterea din noi înșine și să continuăm să luptăm pentru schimbarea pe care o dorim în lume, așa cum a făcut-o ea.

    O poveste emoționantă

    Regizat de Chinonye Chukwu, pe baza unui scenariu semnat de Michael Reilly & Keith Beauchamp și Chukwu, filmul “TILL”  spune povestea adevărată a uciderii lui Emmett Till, un adolescent în vârstă de 14 ani, după ce a fluierat la o femeie albă din Money, Mississippi, în 1955. Povestea, spusă prin ochii mamei sale, Mamie Till-Mobley, face filmul atât de convingător, cu atât mai mult cu cât este co-scris și regizat de o femeie de culoare.

    Mamie Till-Mobley este o mamă singură, văduvă care lucrează pentru Forțele Aeriene din Chicago și își dorește o viață mai bună pentru fiul ei. Till-Mobley devine revoluționară după uciderea fiului ei, insistând ca lumea să fie martoră la oroarea care a dus la mutilarea adolescentului. „Am vrut ca lumea să văd ce i-au făcut băiatului meu”, a spus ea atunci.

    La vremea respectivă Till-Mobley a dat exclusivitate revistei “Jet Magazin” pentru a publica imaginile cu corpul mutilat al fiului ei, pentru a câștiga notorietate în întreaga lume. Îndrăzneala unei mame suferinde a devenit un paratrăsnet în Mișcarea pentru Drepturile Civile și a propulsat-o ca activistă pentru justiție socială și educație. Till-Mobley reprezintă atât de multe femei de culoare din istoria americană care sunt adevărate eroine (de multe ori figuri ascunse) pentru dreptate, egalitate și umanitate.

    Actorii din “TILL”  dau viață acestui film cu pasiune și emoție profundă. Interpretarea lui Danielle Deadwyler (Till-Mobley) este sfidătoare și carismatică. Apariția lui Whoopi Goldberg, mama lui Till Mobley, Alma Cartha, este atât complicată, cât și vulnerabilă, aceasta fiind matriarha familiei care negociază practicile tradiționale rasiste din Sud și caută metode nordice moderne pentru eliberarea negrilor și promovarea feminismului. Jalyn Hall în rolul lui Emmett Till este jovial și are inocență de copil. Rolul lui Roger Guenveur Smith ca Dr. T.R.M. Howard, deși scurt, este memorabil. Iar Haley Bennett (Carolyn Bryant), Jayme Lawson (Myrlie Evers) și Tosin Cole (Medgar Evers) poartă publicul înapoi la istoria încărcată rasial din 1955.

    O adevărată eroină

    Mamie Till-Mobley, figura centrală a filmului, întruchipează o poveste despre demnitate, bucurie și umanitate care prevalează asupra răului.

    Mamie Elizabeth Till-Mobley (născută Mamie Elizabeth Carthan; 23 noiembrie 1921 – 6 ianuarie, 2003) a fost o cunoscută activistă americană. Născută în Mississippi, s-a mutat împreună cu părinții ei în zona Chicago în timpul Marii Migrații. Ea a fost mama lui Emmett Louis Till, care a fost ucis în Mississippi, la 28 august 1955, la vârsta de 14 ani, după ce a fluierat la Carolyn Bryant, o casieră albă de la un magazin alimentar local. După uciderea fiului ei, Till-Mobley a devenit activistă în Mișcarea pentru Drepturile Civile.

    „Dumnezeu mi-a spus”, a spus ea la începutul cruciadei pentru justiție socială, „ți-am luat unul dar vă voi da mii. Am lăsat ceva din mine în toți copiii pe care i-am atins.”

    Relizatorii filmului și-au propus să spună povestea unei legături dintre o mamă și fiul ei și călătoria extraordinară pe care o face o mamă nu numai pentru a căuta dreptate după uciderea fiului ei, dar și pentru a se asigura că nu va fi uitat. Îngrozită de mutilarea corpului fiului ei, Mamie a luat decizia uimitoare de a-l arăta la peste 50.000 de oameni în Chicago, cei mai mulți fiind profund afectați de ceea ce au văzut.

    La câteva luni după înmormântarea lui Emmett, Martin Luther King Jr. a ținut un discurs emoționant la Montgomery, Alabama. El a numit ceea ce s-a întâmplat „una dintre cele mai brutale și inumane crime ale secolul al XX-lea.”

    Sinopsis Till

    În 1955, după ce Emmett Till este ucis de o mulțime sălbatică, mama lui jură să aducă la lumină rasismul din spatele atacului, dar și să-i ducă în fața justiției pe cei implicați. Fără voia ei ajunge una dintre cele mai puternice voci ale Mișcării pentru Drepturile Civile, devenind o cunoscută educatoare și activistă pentru egalitate și libertate.

    Cu Danielle Deadwyler (Till-Mobley), Whoopi Goldberg (Alma Cartha) și Jalyn Hall (Emmett) în rolurile cheie, “TILL” este regizat de Chinonye Chukwu, pe baza unui scenariu  semnat de Michael Reilly & Keith Beauchamp și Chukwu. Filmul este distrbuit în România de Forum Film și va avea premiera în data de 17 februarie 2023.

    Ne găsiți și pe Google News

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Alte articole