Aretha Franklin este considerată cea mai puternică și semnificativă voce a tuturor timpurilor. Supranumită Regina Muzicii Soul, Aretha Franklin a lăsat moștenire o serie de piese care au devenit parte a culturii și patrimoniului americane, fiind considerate simbolul rezistenței în timpul Mișcării pentru drepturile civile în SUA, dar și al mișcărilor de emancipare a oamenilor de culoare și a femeilor.
Aretha Franklin a reușit să creeze o adevărată foaie de parcurs prin experiența ei de viață, fiind un mic geniu al muzicii, cu o copilărie privilegiată într-o casă din Detroit, în mijlocul unor oameni care au înțeles importanța protestului, a dreptății rasiale și a organizării comunitare având în centru biserica.
Artista este celebră mai ales pentru vocea ei unică, însă puțini sunt aceia care știu că găsirea acestei voci nu a fost simplă. Provocarea pentru ea a fost să navigheze prin durerea copleșitoare și să o transforme în inspirație artistică din care să creeze capodopere care să contribuie la salvarea de vieți, culturi și să producă schimbări în America.
Muzica soul este născută în cadrul procesului de emancipare a populației de culoare, de la primele încercări de abolire a sclaviei până la Marea Migrație și la dezvoltarea clasei de mijloc.
În centrul muzicii soul stă expresia întâlnirii dintre bucurie și durere, cel mai adesea influențată de dragoste, tristețe și eliberare, în încercarea de a găsi salvarea într-o lume care subjugă, oprimă sau marginalizează.
Alături stă și un sentiment puternic de optimism și încurajare, nu numai pentru a supraviețui, ci și pentru a prospera, a depăși și a învinge opresiunea, și mai ales pentru a căuta bucuria vieții. Astfel că vocea, muzica, viața și, mai ales, moștenirea Arethei Franklin sintetizează lupta negrilor pentru eliberare și salvare, dar are și conotații dincolo de populația de culoare, reprezentând lupta oricui trece printr-o criză.
Astăzi povestea Arethei Franklin rezonează și cu mișcarea Black Lives Matter, care pare să fie vârful de aisberg pentru o nouă revoluție culturală, ce presupune mult mai mult vizibilitate pentru vocile diferitelor grupuri rasiale. Oamenii s-au săturat de supremația albilor, de patriarhie și de hipermasculinitate și își caută eliberarea prin autenticitate și caută să fie văzuți, auziți și respectați.
Regizorul filmului “Respect”, Liesl Tommy a luat în considerare toate detaliile contextuale pe măsură ce lucra la concept.
O artistă mai mare ca viața
“Și eu sunt artistă. Așa că mă interesează cum au ajuns oamenii celebri, cum a fost pentru ei călătoria către faimă. Știam că Aretha a fost considerată un geniu al muzicii încă din copilărie. Însă avea albume scoase la Columbia Records care nu erau hit-uri. Ceea ce mi s-a părut cel mai uimitor a fost începutul în biserică și sfârșitul tot în biserică și călătoria dintre cele două momente. Așa am știut care trebuie să fie începutul filmului. Mă tot gândeam că nu vreau decât să spun povestea femeii care are cea mai bună voce din lume și care încă nu știe care e vocea ei. Am simțit că aceasta e povestea pe care vreau să o transmit în film, iar ideea aceasta a devenit un fel de coloană vertebrală a producției”, afirmă regizorul.
Aleasă personal de Aretha Franklin pentru a o juca într-un viitor film, Jennifer Hudson pare că se pregătește pentru acest rol din aprilie 2004, când a fost eliminată de la American Idol. “Aretha Franklin avea un concert în Maryville, Indiana, și am vrut să cântec în deschidere. Toată lumea știa că artista nu permitea altora să cânte în deschiderea concertelor ei și că alegea un comediant pentru momentele de deschidere. Uimitor, a fost de acord ca eu să cânt în deschidere, iar acel moment pentru mine a fost un vis devenit realitate, urmat de multe momente pe care le-am trăit alături de ea. Uitându-mă în urmă îmi dau seama că a fost un ghid important al carierei mele, dându-i structură”, spune Jennifer Hudson.
Producătorii Scott Bernstein și Harvey Mason Jr. s-au gândit să facă un film biografic despre Aretha Franklin după ce au terminat proiectul filmului “Straight Outta Compton”, în 2015. Mason i-a spus lui Bernstein: “Sunt familiarizat cu povestea, iubesc povestea asta, dar am nevoie să mă duc acasă și să mă gândesc focusul filmului. Nu poate fi doar un film biografic, trebuie să fie despre ceva mai mare ca viața”.
“Cum am ajuns acasă am început să caut prin albume și să urmăresc discografia Arethei Franklin, de la jazz, la blues, de la începutul anilor ’60, până la ultimele piese. M-am gândit la poveste, începe în copilăria ei, aflăm cine este tatăl ei, cum e afectată de moartea mamei ei, cum ajunge star de gospel la o vârstă atât de fragedă și cum evoluează în a fi diferită și mai bună decât toți ceilalți”, își amintește Bernstein.
Cei doi i-au dat un telefon Arethei Franklin: “Am stat trei ore la telefon vorbind despre cum ar putea fi filmul, care ar fi povestea. Acea conversație a fost doar începutul unei călătorii de-a lungul a patru ani de zile. Odată la câteva luni ne auzeam și discutam pe marginea poveștii, mai ales că era vorba de moștenirea ei și ne doream mult ca tocmai ea să stabilească scala poveștii”, spune Bernstein.
“Inspirația noastră a fost Aretha însăși. Vocea ei, persoana ei, povestea ei. Toate la o scală mai mult decât grandioasă, mai amplă ca viața însăși. Am lucrat cu ea în ultimii 13 ani ai carierei și era o prezență uimitoare. Vocea ei era însoțită de atât de multă istorie și mai ales istorie personală. Și cu cât o cunoșteam mai bine, cu atât eram mai sigur că oamenii trebuie să afle povestea ei. Mulți oameni nu știu detalii despre ea, îi cunosc doar vocea incredibilă, miraculoasă. Dar odată ce descoperi povestea ei îți dai seama cât de valoroasă și inspirațională este, mai ales într-o perioada ca cea contemporană”, spune Mason.
“Impactul Arethei în muzică și cultură a fost ubicuu. A creat atât de multă muzică, atât de relevantă și vizionară, dar și reflectând realitățile Americii contemporane. Așa că am colaborat intens cu ea pentru a găsi paradigma potrivită pentru film. Când faci un film biografic există riscul să îți pierzi focusul, plus că e dificil să te axezi doar pe o anumită perioadă din viață”, mai spune Mason.
Totuși, celor doi li s-a părut că nu există un început mai bun pentru film decât cu debutul Arethei la biserică, în copilărie. La fel, finalul ne poartă tot în biserică.
“Știam că vom încheia povestea la înregistrarea live pentru albumul Amazing Grace. Iar ideea centrală a filmului va fi relația fiicei cu tatăl ei. În jurul ei am țesut povestea debutului și succesului ei, alături de uimitoarea călătorie până la titlul de Regină a Soul-ului”, spune producătorul Jonathan Glickman.
Nepoata Arethei Franklin, Sabrina Garrett Owens, a fost foarte apropiată de mătușa ei și extrem de mândră de Jennifer Hudon în rol. “Există multe asemănări între ele două. Amândouă au crescut în biserică. Amândouă au avut timbrul acela de gospel și o amplitudine mare în voce. Plus alte asemănări”.
“Aretha a avut o viață remarcabilă și a cântat aproape 50 de ani. Știm cu toții că e imposibil să îi spui povesea în două ore. Așa că e important să te concentrezi pe un anumit aspect și să legi celelalte momente de el. Iar această perioadă a fost una dintre cele mai semnificative pentru ea, în anii ’60-’70. A fost și una dintre cele mai dramatice etape, iar filmul acesta reușește și să redea asta și să îi țină pe oameni în priză”, mai spune Sabrina Garrett Owens.
SINOPSIS film :
“Respect” spune povestea vieții și operei legendarei cântărețe de muzică R&B Aretha Franklin, supranumită Regina Muzicii Soul. O voce de neuitat, cu un timbru special, Aretha Franklin a lăsat moștenire o discografie impresionantă, fiind considerată o parte vitală a culturii și muzicii americane, un simbol al celor oprimați. În 1987, a devenit prima artistă femeie care a fost inclusă în Rock and Roll Hall of Fame și timp de aproape 40 de ani a deţinut recordul de piese intrate în topul Billboard Hot 100.
Regia filmului este semnată de Liesl Tommy, iar în rolurile principale îi găsim pe Jennifer Hudson (Aretha Franklin) și Forest Whitaker (tatăl Arethei).
“Respect” este distribuit în România de Forum Film și va avea premiera în data de 13.08.2021.
Filmul va avea o avanpremiera exclusiva in cadrul celei de-a 18-a editii a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL, care va avea loc intre 9-15 august la Sfantu Gheorghe.