fbpx
More

    Interviu cu Albert Lin, explorator National Geographic cu ocazia lansării seriei „Orașe pierdute și redescoperite, cu Albert Lin”

    Publicat în:

    O nouă serie intitulată  „Orașe pierdute și redescoperite, cu Albert Lin” (Lost Cities Revealed with Albert Lin) urmează să fie lansate pe National Geographic această serie având premiera începând cu 3 decembrie unde se vor difuza primele 3 episoade în fiecare duminică de la ora 21:00. 

    Iar cu ocazia lansării noii emisiuni am avut oportunitatea de a îi adresa câteva întrebări lui Dr. Albert Lin ce și-a început explorarea cu ajutorul tehnologiei prin proiectul intitulat „Valley of the Khans Project” și a continuat până astăzi cu noul proiect ce încearcă să caute orașe pierdute de pe tot globul:

    1. Am observat că folosiți multă tehnologie care duce la descoperiri uimitoare, întrebarea noastră este dacă (ne imaginăm că) nu au existat tehnologii folosite în această cercetare cât timp ar fi durat realizarea acestui spectacol? mai ales că știind că producția pentru Lost Cities Revealed a durat aproape 3 ani.

    ” Tehnologia deschide o eră complet nouă a explorării. Nu este ca un mic joc și este un moment decisiv în descoperirea orașelor. Fără tehnologia utilizat ar fi imposibi. Mai ales că instrumentel eutilizate sunt capabile să treacă peste sute sau mii de ani de creștere a vegetației și sunt capabile să scaneze prin mii de ani de furtuni ce suflă peste nisipul ce este pus peste orașele din deșert. Astfel cu ajutorul acestor tehnologii ajută foarte mult arheologia tradițională. Astfel dacă stăm să analizăm toate aceste date ar fi chiar imposibil prin metodele tradiționale. O tehnologie pe care o utilizăm foarte des în emisiune este cea LIDAR și a schimbat complet perspectiva. În primul an când am filmat în Guatemala și am utilizat tehnologia LIDAR am descoperit peste 60.000 de noi structuri Maya toate aceste descoperiri au fost realizate într-un singur an. Iar apoi am implementat această tehnologie în toate cercetările noastre”

    Albert Lin and Gus Kohler launch a drone. (National Geographic/Pete Allibone)

    2. În episodul „Regatul barbar” mi-a plăcut foarte mult începutul și mai ales folosirea acelui cârlig pentru a urca acel munte, așa că ne întrebam dacă vrei să împărtășești cu noi momentele grele prin care ai trecut filmând unul dintre Au fost dezvăluite episoadele din Lost Cities?

    ” Există foarte multe aventură în cadrul emisiunilor filmate și folosirea acelui cârlig, a fost un vis din copilărie mai ales când eram mic, obișnuiam să mă joc cu diferite figurine pe care le cățăram pe pereți. Dar aceste experiențe vin și cu provocări, una dintre ele a fost în momentul în care urcam pe o stâncă din Israel în timp ce căutam o fortăreață. Iar în timp ce urcam pe marginea acestei stânci un bolovan uriaș se desprinde, din cauza ploii ce a fost cu o seară înainte. Cu puțin noroc acest bolovan trece la câțiva metrii de mine dar din căderea acestuia reușește să îmi zdrobească proteza de picior, noroc că în acel moment am avut una de rezervă pentru a continua urcarea.

    Albert Lin climbing up a quarry. (National Geographic/Pete Allibone)

    Aventura este destul de reală și există momente critice mai mereu, un alt exemplu este în momentul în care traversam apele Amazonului și am pierdut toate camerele de pe barcă în plus  două persoane din echipa de filmare au fost la limita înecului. Iar munca depusă de luni de zile a fost în acele camere și a trebuit să ne revenim și să continuăm aventura.

    Chiar dacă ai impresia că este o emisiune TV și poate că totul este regizat ei bine expedițiile sunt adevărate și există momente critice pe care le poți întâmpina pe parcurs dar chiar și așa există momente speciale pe care le descoperi precum găsirea unui oraș pierdut în nisip din Sudan. ”

    3. Din toate descoperirile făcute în episoadele lansate, care a fost cea mai uluitoare și a reușit să te impresioneze cu adevărat în acel moment?

    ” Ultimul episod filmat în jungla Chiapas din Mexic a oferit unul dintre cele mai magice momente. Urmăream câteva indicii ce duceau la  mormântul Regelui Pacal. Astfel am avut ocazia să parcurg acest traseu ce ducea fix în centrul unei piramide unde pe pereții acesteia se aflau scene ce ofereau detalii despre un oraș mitic ce avea la bază originea Maya. Un alt indiciu oferit în acest mormânt a fost descoperirea unui Munte ce are forma unei piramide ce a reușit să ofere populației Maya un adăpost. După scanarea acestuia cu tehnologia LIDAR am început să îl explorăm și să mă cațăr pe acesta în momentul în care coboram în inima acestui munte a fost ca un vis din copilărie devenit realitate și mă simțeam ca într-un film Indiana Jones”

    A CGI recreation of Nan Madol, an ancient island city in Micronesia. (National Geographic)

    4. Poți să descrii momentul în care ai crezut că tehnologia te-ar putea ajuta cu adevărat în descoperirea orașelor pierdute?

    ” Da acel moment a fost în primele melee zile de explorator la National Geographic. Eu studiam inginerie și am făcut un doctorat tot în inginerie. Iar în momentul ăn care am întâlnit un tip ce folosea instrumente biomedicale pentru a încerca să vadă prin crăpătura a doi pereți dintr-o clădire faimoasă din Florența, Italia, acolo se credea că există o capodoperă pierdută a lui Leonardo DaVinci. În plus folosea și tot felul de instrumente de imagistică termică ce ajută să caute în acel gol. Atunci a fost momentul în care am realizat că tehnologia la care avem acces ne poate ajuta în descoperirile arheologice.

    LIDAR este probabil ce mai bun exemplu deoarece îl utilizăm foarte frecvent instalând-ul pe o dronă sau pe un avion iar cu ajutorul acestuia preluăm toate semnalele de pe pământ, urmând mai apoi să fie transferate într-un computer și analizate. Astfel putem vedea cum a fost acolo chiar și acum 1000 de ani. Acest lucru pentru mine este o magie a epocii noastre. ”

    5. Și ca ultimă întrebare am dori să știm care sunt viitoarele orașe pe care vrei să le descoperi și care sunt planurile tale de viitor?

    „Ei bine, desigur aș vrea să merg undeva în România. Și aș vrea ca cititorii voștri cât și publicul să îmi recomande zonele cele mai interesante de vizitat. În acest moment sunt pe cale să termin cartea la care lucrez cu National Geographic Publishing. Și după aceea voi revenii la căutarea lumilor pierdute cât și a orașelor. ”

    Acest interviu a fost realizat cu ajutorul celor de la Disney iar seria „Orașe pierdute și redescoperite, cu Albert Lin” se poate urmării începând cu 3 decembrie pe National Geographic. 

    Ne găsiți și pe Google News

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Alte articole