Samsung Electronics România anunță startul celei de-a treia ediții a competiției naționale Solve for Tomorrow. Ediția din acest an este realizată în parteneriat cu Junior Achievement România, cu sprijinul Google România și Impact Hub Bucharest. Ediția precedentă a înregistrat un număr record de 325 de înscrieri la nivel național.
În căutare de minți fresh și dorința de a produce o schimbare
Prin intermediul Solve for Tomorrow, Samsung Electronics România caută tineri hotărâți să modeleze viitorul cu ajutorul ideilor inovatoare. Competiția lansată astăzi se adresează elevilor de liceu cu vârste între 16 și 18 ani dornici să producă o schimbare în comunitatea din care fac parte îmbinând tehnologia și educația cu soluțiile eficiente și sustenabile. Tinerii se pot înscrie în perioada 26 septembrie – 31 octombrie 2023, pe platforma www.samsung.com/ro/solvefortomorrow, în cadrul celor patru categoriide concurs: Mediu Înconjurător, Diversitate și Incluziune Socială, Educație și Dezvoltare Durabilă.
“Suntem nerăbdători să descoperim idei inovatoare și pline de creativitate în cadrul unei noi ediții Solve for Tomorrow. GenZ – acești tineri mereu la curent cu ce se întâmplă sunt pregătiți oricând să acționeze pentru a face lumea un loc mai bun. Pe parcursul celor două ediții organizate până acum în România, participanții au dat dovadă de implicare, responsabilitate, entuziasm și maturitate, dezvoltând proiecte complexe, orientate spre rezolvarea unor probleme identificate în societate. Continuăm să investim în comunitatea locală de tineri, punându-le la dispoziție instrumentele de care au nevoie pentru a schimba lumea începând de astăzi, idee cu idee. Suntem mândri să facem împreună cu aceștia pași mici spre schimbări sustenabile.”, a declarat Simona Panait, Marketing Director România & Bulgaria, Samsung Electronics.
Pe perioada desfășurării Solve for Tomorrow, tinerii sunt încurajați să îmbine tehnologia cu educația și creativitatea prin intermediul sesiunilor de mentorat și al cursurilor de Sustainable Design Thinking organizate în parteneriat cu Junior Achievement România. Prin platforma de workshop-uri și intâlniri dedicate, Samsung își propune să pună la dispoziția tinerilor cât mai multe informații și să îi îndrume pe aceștia în toate etapele de dezvoltare ale unui proiect, în așa fel încât ideile înscrise în competiție să prindă viață și să aibă un impact pozitiv asupra societății.
“Solve for Tomorrow reprezintă o oportunitate de a lucra alături de tineri cu inițiativă, de a încuraja inovația și creativitatea și de a pune în evidență modul în care tehnologia poate contribui la dezvoltarea unor comunități sustenabile. Suntem nerăbdători să descoperim schimbarea așa cum este ea văzută de tineri și suntem convinși că și în acest an va fi o competiție care inspiră, care creează impact și noi experiențe de învățare pentru participanți.”, a declarat Loredana Poenaru, Director Educațional Junior Achievement România.
Formatul competiției
Competiția este formată din două etape. În prima etapă, elevii se pot înscrie individual sau în echipe de până la cinci membri, completând formularul disponibil pe platformă, până la data de 31 octombrie. În urma evaluării, membrii juriului vor selecta 25 dintre proiectele înscrise pentru participarea la activitățile prevăzute în cea de-a doua etapă a competiției. Cei selectați în etapa a doua vor beneficia de workshop-uri și sesiuni de mentorat care îi vor ajuta să își dezvolte ideile inovatoare propuse pentru a rezolva diversele provocări identificate în societate. Puteți afla toate detaliile în Regulamentul competiției.
Calendarul Solve for Tomorrow, ediția 2023 – 2024
- Lansare Competiție: 26 septembrie 2023
- Perioadă de înscriere: 26 septembrie – 31 octombrie 2023
- Jurizarea proiectelor înscrise: 1 – 8 noiembrie 2023
- Anunțarea participanților selectați pentru etapa a II-a, pe site-ul competiției: 8 noiembrie 2023
- Validarea participanților în cea de-a doua etapă: 9 – 17 noiembrie 2023
- Desfășurarea atelierelor de Sustainable Design Thinking: 20 noiembrie – 15 decembrie 2023
- Participanții lucrează la dezvoltarea ideilor înscrise în competiție: 22 noiembrie – 20 decembrie 2023
- Desfășurarea atelierelor de antreprenoriat: 15 – 22 ianuarie 2024
- Desfășurarea sesiunilor de mentorat: sesiunea I – 11 – 15 decembrie 2023; sesiunea II – 29 ianuarie – 7 februarie 2024
- Eveniment Demo Day: 13 februarie 2024
- Finala Competiției: 20 februarie 2024
Parteneri
În cadrul ediției din acest an, Google România și Impact Hub Bucharest s-au alăturat proiectului în calitate de parteneri, cu obiectivul de a oferi, alături de Samsung Electronics România, mai multă vizibilitate competiției atât în rândul tinerilor, cât și în rândul potențialilor investitori care îi pot ajuta pe participanți să continue dezvoltarea ideilor inclusiv după finalizarea competiției.
“La nivelul biroului Google din România avem în desfășurare multiple programe de promovare a educației în zona de tehnologie, astfel încât am primit cu mult entuziasm proiectul Samsung destinat liceenilor dornici să producă o schimbare în comunitatea din care fac parte. Scopul nostru este acela de a încuraja un număr cât mai mare de tineri să urmeze o carieră în tehnologie. Peste 2000 de elevi ne-au vizitat biroul în ultimii ani pentru a vedea cum este să lucrezi la o companie de tehnologie, au cunoscut googlerii de aici, le-au pus întrebări și au învățat cum funcționează produsele Google precum Cloud, Maps sau Translate și cum ajută acestea lumea. Suntem nerăbdători să-i cunoaștem și pe câștigătorii Solve for Tomorrow de anul acesta și să învățăm unii de la ceilalți.” a declarat Sorin Sfetcu, Industry Manager Google România.
“Ne bucurăm să ne alăturăm acestui demers extrem de important, în calitate de parteneri Solve for Tomorrow, ediția 2023 – 2024. Pentru a pregăti tinerii din România să devină antreprenori de succes în viitor este esențial să-i spijinim astăzi în dezvoltarea unei mentalități inovatoare și în găsirea unor soluții creative la problemele cu care se confruntă în comunitățile lor. Prin intermediul acestui parteneriat, îi încurajăm să utilizeze tehnologia, să colaboreze în echipă și să își valorifice ideile pentru a genera schimbări pozitive în societate. Acest demers reflectă pe deplin valorile Impact Hub Bucharest și ne inspiră să contribuim la modelarea viitorului prin educație și inovație.”, a declarat Vlad Craioveanu, CEO și Confondator Impact Hub Bucharest.
Peste 600 de proiecte înscrise în Solve for Tomorrow România
În cadrul celor două ediții organizate până în prezent în România, peste 600 de idei au fost înscrise în competiție la nivel național. Participanții selectați pentru cea de-a doua etapă a Solve for Tomorrow 2022-2023 au beneficiat de 4 luni intense de pregătire formate din ateliere, workshop-uri și sesiuni 1:1 realizate cu sprijinul mentorilor din cadrul Samsung Electronics România și Junior Achivement România. În plus, tinerii au avut ocazia să interacționeze cu creatori de conținut apreciați, ambasadori de brand Team Galaxy – Bogdan Techeș, Lorena Șerban, Jaxi și Radu Constantin, care, în cadrul întâlnirilor online organizate au împărtășit din experiența lor despre cum poți face diferența pe platformele de social media prin conținut calitativ. Solve for Tomorrow 2022 – 2023 a însemnat, de asemenea, și interacțiunea cu peste1.200 profesori și mai mult de1.300 elevi.
Câștigătorii ediției 2022 – 2023
Echipa Colegiului Național Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuți s-a clasat pe prima poziție, în urma dezvoltării prototipului unui sistem hidroponic care permite cultivarea plantelor într-un substrat de nutrienți și adaos vegetal, care încetinește ritmul de evaporare a apoi. Premiul al II-lea a fost acordat echipei Spacemind Kingdom, de la Liceul Tehnologic Jacques M. Elias din Sascut, care a dezvoltat conceptul unui joc-aplicație adresat fetelor, pentru promovarea educației în domeniile STEM. Echipa SurvEco de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București a ocupat cea de-a treia poziție cu prototipul unui sistem de drone, care, prin intermediul AI, va putea identifica zonele limitrofe orașelor, cu depozitări sau arderi ilegale de deșeuri.