fbpx
More

    Premieră națională la Sibiu: cum se „împacă” satul românesc cu ochelarii 3D

    Publicat în:

    Satul tradițional românesc nu s-a abătut niciodată de la datinile păstrate din moși-strămoși. Ba mai mult, în România există un loc în care acesta se adaptează noilor tehnologii. Printr-o pereche de ochelari 3D, poți vedea obiceiurile de altădată și gospodăriile rurale neatinse de trecerea vremiurilor. Destinația ce îmbină lumea veche de acum un secol cu realitatea virtuală se numește Muzeul ASTRA din Sibiu. Aici, prin cadrul unui proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021, în programul „RO-CULTURA”, tradițiile s-au transpus în mediul virtual, iar cei care trec pragul instituției se pot întoarce în urmă cu un veac.

    Dacă ajungi prin Sibiu, pe GPS trebuie să pui neapărat Muzeul Satului. Aici, ceasul parcă a stat în loc, deoarece o simplă plimbare prin cele 96 de hectare ale instituției te întoarce în timp. Gospodăriile tradiționale, peisajele, animalele ce le dau viață, culturile și activitățile derulate de Muzeul din Dumbrava Sibiului alcătuiesc o mică Românie rurală, care, din această vară, este și tehnologizată.

    Prin intermediul unor perechi de căști VR, vizitatorii pot regăsi satul românesc al bunicilor și străbunicilor. Proiectul “Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA” marchează, în acest fel, și o premieră națională pentru un muzeu în aer liber, vizând Gospodăria de boștinar din Sebeșu de Jos, Staulul și Gospodăria de oier din Rășinari, monumente expuse în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului.

    Cum poți să devii nuntaș la un eveniment de acum 100 de ani

    Cei care trec pragul acestor case pot, prin intermediul tehnologiei VR, să pătrundă în lumea virtuală a ruralității de acum un veac, admira peisajele autentice sau chiar participa la obiceiurile și emoțiile unei nunți de acum 100 de ani.

    De asemenea, vizitatorii pot fi părtași ai poveștilor sonore despre păstorit sau confecționarea lumânărilor din ceară și preparearea oțetului de mere.

    “Ce poate fi mai provocator decât să realizezi o conexiune între ceea ce înseamnă arhaismul ruralității încă existent în România și tehnologia atât de prezentă în multe spații din comunicatea europeană? Proiectul nostru e despre cum un muzeu în aer liber poate să le echilibreze și să dea un mesaj de accesibilizare a patrimoniului către comunitate”, a declarat Ciprian Ștefan, directorul Muzeului ASTRA, adăugând că, prin acest proiect, CNM ASTRA dorește să ofere și un exemplu de bună practică ce poate fi preluat și de alte instituții de gen din România și nu numai.

    Întregul circuit expozițional este disponibil atât în limba română, cât și în limba engleză.

    Realizarea acestui proiect a durat aproape opt luni, timp în care și-au unit forțele peste 20 de specialiști din Muzeul ASTRA, dar și arhitecți, regizori, programatori, actori și graficieni.

    Proiectul “Utilizarea tehnologiei multimedia de ultimă generaţie în accesibilizarea patrimoniului etnografic din Muzeul ASTRA” (CALL01-3) beneficiază de un sprijin financiar nerambursabil de 606.977,60 lei, din care 515.930,96 lei (85%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din Granturi SEE, iar 91.046,64 lei (15%) reprezintă valoarea eligibilă nerambursabilă din cofinanţare naţională, valoarea totală a proiectului fiind de 786.977,60 lei.

    Ne găsiți și pe Google News

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Alte articole