În cadrul evenimentului, invitații au fost introduși în lumea fascinantă a inovației și creativității în fotografia de călătorie și de peisaj de către ambasadorul Canon Europe, Luka Vunduk, un fotograf pasionat, ce și-a dedicat viața capturării frumuseților lumii prin lentila camerelor Canon. Apreciat și premiat pe plan internațional, cu recunoaștere în competiții internaționale precum London Photography Awards, European Photography Awards sau New York International Photography Awards, Luka Vunduk se numără printre puținii fotografi selectați de gigantul Google să creeze conținut pentru platforma sa, precum și pentru aplicația Art & Culture a acestuia.
Funcționalitățile inovatoare ale echipamentelor din gama EOS R, fie ele clasice sau hibride, dar și ale obiectivelor RF au putut fi descoperite de către participanții la eveniment într-o sesiune Touch & Try.
Această experiență le-a permis invitaților să testeze și să se familiarizeze cu tehnologia Canon de ultimă oră, să descopere versatilitatea și precizia sistemului EOS R, dar și să exploreze numeroase posibilități creative prin realizarea de fotografii sau înregistrări video în cadrul evenimentului.
De la debutul său în septembrie 2018, sistemul EOS R a transformat lumea fotografiei și a videografiei, aducând schimbări remarcabile în acest domeniu. În prezent, gama cuprinde 14 bodyuri, 42 de lentile și mai multe accesorii, în formate full-frame, cât și APS-C.
Astfel cu ocazia acestui eveniment am avut ocazia să îi adresăm câteva întrebări lui Luka Vunduk – Canon Ambassador cât și multi-premiat pentru peisajele fotografiate.
Bună ziua Luka Vunduk, mulțumim pentru oportunitatea de a îți adresa câteva intrebări, numele meu este Alex și sunt de la publicația TechStart.ro !
„Bună Alex, desigur, sunt onorat că ești interesat să afli mai multe despre mine și despre munca mea și îți mulțumesc foarte mult pentru asta.”
Ne poți spune de când a început pasiunea pentru fotografie și în special pentru peisaje ?
„Cred că am primit primul meu aparat foto de ziua mea de 11 ani. Cel „vechi” analog cu multe oglinzi și 36 de cadre de film. În spatele blocului nostru de apartamente din Ljubljana, unde am locuit, se află un frumos parc oraș în care mergeam să fotografiez veverițele. Bunica mea m-a dus la studioul foto din apropiere pentru a dezvolta filmele și cred că atunci am simțit prima dată că pot fi bun la asta. Mai târziu, în timpul studiilor, m-am aventurat foarte serios și în muzică (credeți sau nu, sunt un chitarist destul de bun ☺), am învățat designul grafic și am început propria mea afacere de publicitate, care este încă de succes. Dar în ultimii 15 ani, fotografia de peisaj a dominat din nou viața mea.”
Știm că în acest an ai fost medaliat cu aur la Canarian Photo Awards 2023 și vrem să te felicităm pentru acest lucur, dar ne poți spune care a fost set-upul ce ți-a adus fotografia câștigătoare?
„Multumesc pentru felicitări. Nu sunt sigur ce a convins juriul să aleagă fotografia mea drept cea câștigătoare. Dar este adevărat că am muncit din greu pentru această fotografie timp de 8 ani lungi și abia anul acesta am reușit în sfârșit să fac „fotografiile”. Înainte am avut mereu probleme cu vremea, care este destul de capricioasă în Dolomiții italieni. Nici anul acesta nu arăta bine la începutul vizitei mele, deoarece ceața a întunecat complet vederea spre munte. Dar apoi, când aproape că îmi pusesem echipamentul înapoi în mașină și eram gata să plec din nou fără nicio fotografie, am simțit o rafală ușoară de vânt și am așteptat. Și a reușit! ☺ Ceața s-a curățat parțial și pentru mai puțin de două minute a deschis doar vederea corectă a muntelui. Parcă tocmai ar fi expirat după opt ani în care și-a ținut respirația. Și eu împreună cu ea, ușurați și profund recunoscători. ☺ Deseori spun că această fotografie este „dragostea vieții mele foto”.
Pentru a realiza o fotografie atât de bună cât timp durează și când știi că acela este „momentul”?
„Fotografii de peisaj trebuie să fie extrem de răbdători, pentru că mereu așteptăm ceva. Suntem mereu în modul „gata”. Așteptând lumina potrivită, mai puțin vânt, cât mai puțină ploaie și doar cantitatea potrivită de soare sau de lună. Este un lucru bun că natura ne oferă posibilități și oportunități nelimitate de a încerca din nou în cazul în care nu reușim. Fotografii de alte tipuri (să zicem, fotografi de teatru sau de nuntă) nu au acest lux. De aceea iubesc natura – îți oferă multă libertate personală și auto-reflecție asupra momentului potrivit pentru tine. Dar nu am o rețetă pentru când este exact asta. De obicei simt momentul potrivit pe loc. Uneori sub formă de piele de găină, alteori cu bătăi accelerate ale inimii, alteori doar cu un zâmbet vesel. S-a mai întâmplat să fi simțit acest moment mult mai târziu, acasă, când am văzut fotografia pe marele ecran.”
Dintre toate țările vizitate de către tine și multitudinea de peisaje fotografiate, care a fost acel loc care te face să te întorci să îl fotografiezi din nou?
„Grea întrebare. Fiecare parte a planetei noastre este o poveste în sine și fiecare este fermecătoare și incitantă în felul său. Ar fi mult mai ușor să răspund dacă aș experimenta ceva neplăcut în oricare dintre tururile mele foto, dar mi-au plăcut foarte mult toate. Pe oceane, în munți, în deșerturi și păduri luxuriante. Dacă chiar ar trebui să evidențiez un loc, acesta ar fi Parcurile Naționale din SUA. Atât de mare și de variat încât va trebui să merg din nou acolo. De fapt, mă gândesc deja să organizez un nou atelier în străinătate”
Printre cititorii noștrii se află și pasionați de fotografie chiar și câțiva ce vor să înceapă o carieră, ce le recomanzi acestora și ce sfaturi le poți da ?
„Asta e ușor! ☺ Aș sfătui pe toți cărora le place fotografia, profesioniști sau amatori, la fel cum îmi sfătuiesc studenții în expedițiile mele foto: 1. Studiați capacitățile tehnice pe care vi le oferă echipamentul (cu tehnologia de astăzi destul de ușoară), 2. faceți upgrade la aceasta cunoștințe cu o abordare artistică personală (găsirea propriilor momente, compoziții și unghiuri) și 3. încercați din nou și din nou! Dacă ai o adevărată pasiune pentru fotografie, vei găsi întotdeauna o modalitate de a te inspira să faci o fotografie care să spună o poveste nemaivăzută până acum. Pentru a rezuma: păstrați acea flacără aprinsă și oamenii vor începe să observe asta. Ei bine, așa a funcționat pentru mine și sper că va funcționa pentru cititorii tăi. ☺”
Mulțumim mult pentru interviu și o ultimă întrebare de încheiere, vrem să îți recomandăm să viztezi și zonele României pentru a fotografia peisajele mai ales zonele muntoase sunt superbe !
„Poți fi sigur că imediat ce am primit invitația la evenimentul Canon din București, am căutat pe google pe România și sunt încântat de asta. Recunosc că nu o știam prea bine înainte, dar acum de fapt deja caut ghizi locali în cele mai interesante locații din țara ta. După cum am spus mai sus: trebuie să păstrezi acea flacără aprinsă ☺. Dar nu voi oferi mai multe în acest moment 😉 Mulțumesc din nou pentru întrebări și sunt sigur că ne vom auzi din nou. Toate cele bune ție și cititorilor, urmăritorilor și fotografilor pasionați din România.”