Pandemia, Brexit și vremurile învolburate pe care le trăim nu au afectat apetitul tinerilor din România pentru studii în străinătate. FINS, instituție financiară nebancară, ce oferă credite pentru tinerii care vor să plece la studii de licență sau masterat în Europa (sau care vor să devină antreprenori și să urmeze programul de licență al EA – The Entrepreneurship Academy), a înregistrat o creștere cu peste 100% a cererilor de finanțare a studiilor în străinătate, comparativ cu ultimii doi ani.
Olanda, Marea Britanie, Germania, Danemarca și Belgia sunt top 5 țări preferate de studenții care au aplicat pentru finanțare FINS.
„Pe fondul reducerii dramatice a accesibilității studiilor în Marea Britanie din cauza Brexit, cererea pentru studii în Olanda a crescut exploziv, această destinație detronând Marea Britanie. În același timp, a scăzut cererea pentru Danemarca, unde au început să apară restricții în ceea ce privește numărul programelor de licență și master în limba engleză, dar a crescut cererea pentru Germania. O destinație surpriză și interesantă e Belgia, unde găsim un număr semnificativ de programe în limba engleză. Dintre țările nordice, Suedia, unde se regăsesc câteva universități din top 100 mondial, începe să prezinte din ce în ce mai mult interes pentru tinerii din România. Practic, odată cu Brexit, piața s-a diversificat și s-a ramificat în multiple direcții. În mod clar Olanda a devenit destinația principală, fiind țara care oferă cele mai multe programe de Licență și Master în limba engleză în afara Marii Britanii”, declară Alexandru Ghiță – Președintele FINS.
Peste 200 de tineri din Ilfov, Cluj, Timiș, Sibiu, Constanța, Arad, Maramureș, Hunedoara, Iași, Brăila, Suceava, Galați, Bihor, Bistrița-Năsăud, Neamț, Dâmbovița, Dolj, Olt, Mureș și București dar și din Grecia, Polonia și Spania au aplicat pentru cereri de finanțare pentru facultăți din Europa. „Tinerii care aplică pentru creditare la FINS văd acest demers ca pe o investiție clară în viitorul lor, programele alese fiind dintre cele mai diverse: de la Mastere în Precision Cancer Medicine, Nuclear Technologies, Marine Engineering, sau Communication Strategies, la programe de licență în Fashion Branding and Communication, Game Technologies, User Experience Design, Pharmacy, or Prosthetics and Orthotics. Atât timp cât aplicantul arată potențial academic și profesional, este pasionat de ceea ce urmează să studieze și ne arată că are planuri de viitor solide, dar și o nevoie de finanțare reală, avem toate motivele să îi finanțăm studiile. Generația 2021 de studenți care pleacă la studii beneficiază de finanțare FINS în valoare de peste 1.500.000 euro”, completează Alexandru Ghiță.
În 2021, Fondul European de Investiții și FINS au semnat un al doilea acord de garantare în cadrul proiectului pilot EFSI Skills & Education. Acesta le permite elevilor și studenților din UE care vor să urmeze studiile de licență într-un stat membru UE, să ia credit fără codebitori și fără garanții imobiliare. Acordul de garantare permite FINS, instituție financiară nebancară, să ofere credite în valoare de 5,5 milioane de euro și să ofere susținere pentru aproximativ 300-350 de studenți, care vor să urmeze programe de licență și master în țări din Uniunea Europeană. Studenții care primesc finanțare nu au nevoie de un istoric bancar sau financiar, nu au nevoie de un istoric de angajare și sunt acoperiți inclusiv în cazul unor situații extraordinare, deoarece creditele FINS nu se transferă rudelor sau moștenitorilor.
Mai mult, creditele oferite de FINS sunt construite cu o flexibilitate maximă, pentru a se adapta cât mai bine cerințelor reale ale studenților, aceștia beneficiind și de o perioadă lungă de grație (rambursarea creditelor începe la 6 – 12 luni după finalizarea studiilor și poate fi structurată pe termen de 5-10 ani).
Astfel, studenții nu vor avea presiunea dată în general de împrumuturi, ci vor putea restitui banii în momentul în care, cel mai probabil, vor avea un job și un nivel salarial pe măsura pregătirii lor.
Iar TechStart.ro a stat de vorbă cu unul dintre studenții (Alice Chempf) ce au obținut un credit prin FINS și a mers la studii în străinătate :
În ce domeniu ai studiat în străinătate?
Am terminat în această vară un program de masterat în Drepturile Omului și Intervenție Umanitară la una dintre cele mai bune universități din lume în domeniul Relațiilor Internaționale, Paris School of International Affairs, din cadrul Sciences Po, Paris. Am obținut de la aceeași facultate și un Certificat Avansat în Studii de Gen, o nișă de studiu pentru care am o pasiune ceva mai veche și care mi-a influențat enorm și alegerea carierei.
Care a fost principalul motiv pentru care ai ales să pleci din țară pentru studii?
Din păcate, domeniul drepturilor omului rămâne un domeniu de nișă, mult prea puțin promovat în România. Dacă în Europa Occidentală există o preocupare extrem de mare pentru crearea de experți, în România există oportunități limitate de joburi care să se potrivească perfect cu un astfel de profil. Am ales să plec pentru calitatea educației și pentru interdisciplinaritatea programei, dar mai ales pentru opțiunile mult mai numeroase pe care le poți accesa după terminarea studiilor.
Este scumpă viața de student în afara țării?
Da, este, mai ales într-un oraș ca Paris. Sigur că sunt momente în care o plimbare pe malul Senei te face să uiți de prețul nerezonabil al unei cafele, dar o tranziție de la viața de zi cu zi din România la cea din Franța e cel puțin șocantă la început. ☺
Cum ai reușit să îți achiți studiile, dar și celelalte cheltuieli? Ai avut un job?
Înainte să plec la Paris, am accesat un credit din Romania, pentru finanțarea studiilor, FINS, m-a ajutat enorm să acopăr chiria și cheltuielile de zi cu zi. Am primit si mult ajutor din partea familiei, iar în anul doi am făcut un stagiu.
De ce crezi că pleacă atât de mulți tineri în afară?
Nu cred că pot să ofer un răspuns universal pentru asta, cred că o mare parte din răspuns ține foarte mult de dorințele și de idealurile personale. Dacă ar fi să intuiesc, cred că este o combinație de factori: un sistem educațional mult mai performant și mai adaptat la nevoia studenților, includerea multor aspecte practice în materiile predate, dar și posibilitatea de a accesa un mediu internațional și extrem de mixt din punct de vedere cultural. Sigur că pentru domenii așa cum este cel în care activez eu e vorba și de oportunități, mai precis de posibilitatea de a le avea. Probabil pentru unele persoane este vorba și despre o stare de nemulțumire generală și de dorința de a descoperi un mediu meritocratic în care să simți ceva mai mult și mai des că părerea ta contează.
Care crezi că e cel mai mare obstacol pentru cei care vor să studieze în străinătate?
Cred că sunt multe, nu știu dacă aș putea să fac o ierarhie. Sigur că aspectul financiar e primul care îmi vine în minte, dar cred că trebuie căutate toate oportunitățile de finanțare înaintea unei astfel de decizii, trebuie să fii sigur că ai verificat toate pârghiile pe care le poți accesa. Apoi, sunt aspecte personale demne de luat în calcul: teama de necunoscut, teama că nu te vei adapta suficient de repede într-un mediu nou. Cred sincer că fără curajul de a accepta că adaptarea este un proces care durează, e foarte greu să iei liniștit decizia de a pleca de acasă.
Ce sfat le-ai da acestora?
Pe partea financiară, să caute tot ceea ce e disponibil și pot accesa și să pună întrebări despre opțiunile de ajutor pe care le au. Pe plan personal, să accepte sentimentele contradictorii și să nu încerce să le inhibe. E foarte important să acceptăm ceea ce presupune o schimbare și să normalizăm sentimentele de singurătate, de panică sau de dor. Cred că numai așa putem să ne bucurăm de toate lecțiile și de lucrurile extraordinare care vor urma.