Total Telecom s-a întâlnit cu Maarit Palovirta, director de afaceri de reglementare la ETNO, pentru a discuta despre rolul economic al 5G în următorii ani.
Când vine vorba de potențialul economic al 5G, poate fi dificil să facem diferența ăntre fapte și ficțiune.
Se pare adesea că două școli de gândire sunt în curs de dezvoltare; pe de o parte, unii sugerează că potențialul de transformare al tehnologiei 5G va genera recompense economice incredibile – Vodafone, de exemplu, a publicat recent un studiu care sugera că tehnologia 5G ar valora enorm – 150 de miliarde de lire sterline pentru economia Regatului Unit în următorul deceniu. Pe de altă parte, unii comentatori sugerează că tehnologia este mult supraevaluată, proliferarea și impactul său fiind mult mai lente.
Deci, care este realitatea aici?
Potrivit directorului pentru afaceri de reglementare al Asociației Operatorilor de Rețele Europene de Telecomunicații (ETNO), Maarit Palovirta, pandemia de coronavirus poate contribui, de fapt, la clarificarea potențialului tehnologiei în curs de formare. Cu o creștere a importanțe conectivității în viața noastră de zi cu zi, mentalitățile părților interesate încep să evolueze, fiind mai deschise la puterea transformatoare a noii tehnologii.
„Suntem cu toții într-o poziție în care putem spune că da, credem că 5G – și de fapt conectivitatea în general – va juca un rol-cheie în dezvoltarea economică în Europa și, mai precis, în redresarea după criza COVID-19”, a declarat Palovirta. „5G poate fi un factor economic major pentru Europa, dar trebuie să investim”.
O parte din ceea ce separă tehnologia 5G de generația anterioară de tehnologie mobilă este deschiderea de noi verticale pentru operatori. 5G este considerate ca fiind decisivă la realizarea celei de-a patra revoluții industriale – denumită adesea Industry 4.0 – în care industriile majore, de la producție la utilități, vor beneficia de creșteri ale eficienței derivate din IoT, AI, machine learning și automatizare. Ca urmare, acesta este un moment interesant pentru operatori, care trebuie să înceapă să formeze un angajament mai strâns cu industriile pentru a furniza servicii personalizate, profitând de conectivitatea îmbunătățită pe care operatorii o oferă.
„Aceste verticale noi, fie că este vorba de un port sau o mină, de exemplu, sunt medii foarte complexe”, a spus Palovirta. „Pentru operatori, acest lucru nu reprezintă în mod istoric terenul lor de joacă – ei nu au cunoștințe profunde despre ceea ce se întâmplă într-o anumită industrie. Să ne cunoaștem așa necesită timp și reprezintă o investiție. Este o evoluție a modelului de afaceri atât pentru operatori, cât și pentru întreprinderi.”
Această idee de implicare holistică și cooperare se extinde în fiecare aspect al comunității 5G, de la furnizori la operatori și la factorii de decizie politică și, bineînțeles, la clienții înșiși. Pentru ca noua tehnologie să își valorifice potențialul, trebuie să existe o strânsă colaborare între toate părțile interesate.
„Este vorba despre un ecosistem”, a explicat Palovirta. „Nu este suficient ca într-un oraș mare un operator să poată implementa pur și simplu o rețea 5G și să o lanseze comercial. De exemplu, vom avea nevoie ca consumatorii să aibă dispozitivul potrivit pentru a primi serviciul și să aibă suficientă cerere pentru a fi dispuși să plătească pentru acesta.”
Dar livrarea 5G într-un mod rentabil pentru clienți nu este o sarcină ușoară. Implementarea infrastructurii necesare este cunoscută pentru faptul că este costisitoare, în special în Europa, unde mulți operatori sunt obligați să „meargă singuri” pe piețele lor mici. În timp ce unii operatori de pe continent se îndreaptă către diferite forme de colaborare pentru a compensa aceste costuri inițiale, cum ar fi acordurile de partajare RAN, autoritățile de reglementare pot reprezenta în continuare un obstacol major.
Partajarea rețelei este o modalitate foarte practică de a reduce cheltuielile, dar există, de asemenea, un mare potențial pentru alte forme de parteneriat orizontal, cum ar fi dezvoltarea serviciilor împreună. Dacă așa-numita „aplicație criminală” ar putea fi dezvoltată de un grup de jucători și standardizată în așa fel încât să poată fi lansată în toată Europa, acest lucru ar fi foarte puternic”, a spus Palovirta. „Trebuie să fim un pic mai îngăduitori în a permite operatorilor să lucreze împreună în moduri inovatoare.”
În plus, cei care fac reglementările văd acum o influență politică din ce în ce mai mare asupra factorilor lor de decizie. Elefantul din cameră este, desigur, ciocnirea geopolitică continuă dintre China și SUA, ale cărei consecințe amenință să creeze o schismă durabilă atunci când vine vorba de 5G. Pentru ETNO, ar trebui să se acorde cea mai mare importanță asigurării păstrării concurenței pe piață, pentru a asigura cele mai bune servicii pentru clienții operatorilor.
„Din poziția noastră de a lucra cu operatorii, cel mai important lucru este să le oferim clienților un serviciu care este sigur, la prețuri rezonabile, stabil și de înaltă calitate. Pentru ca acest lucru să se întâmple și să continue, aveți nevoie de o piață globală, deschisă a echipamentelor pentru furnizori, care este necesară pentru ca operatorii să poată urma o strategie multi-furnizor”, a declarat Palovirta.
Tot în centrul acestui mediu competitiv se află și susținerea standardelor globale, unificate. Din nou, acest lucru se reduce la un dialog eficient – companiile care lucrează pe baza unor standarde diferite nu pot concura și nu se pot integra în mod eficient, fragmentând ecosistemul și generând costuri pentru operatori.
„Standardizarea este din ce în ce mai importantă acum. Standardele globale sunt din ce în ce mai recunoscute de factorii de decizie politică ca fiind importante”, a explicat Palovirta. „Din punctul de vedere al operatorului, în special al celor care operează pe numeroase piețe din întreaga lume, standardele fragmentate vor adăuga costuri și complexitate. S-ar putea chiar ca operațiunile să devină nerentabile în anumite zone, așa că este într-adevăr ultimul lucru pe care operatorii doresc să îl vadă.”
Este clar că 5G are un potențial enorm, dar trucul, ca întotdeauna, va fi deblocarea acestui potențial în timp util și eficient. Pietrele de temelie ale dialogului, colaborării și inovării sunt deja în vigoare, dar există, de asemenea, obstacole semnificative, de la politică la logistică, care trebuie depășite. Dacă Europa poate naviga bine prin aceste ape agitate, Palovirta crede că 5G poate oferi continentului o oportunitate uriașă, de proporții internaționale.
„Industria noastră evoluează cu 5G jucând un rol cheie în această transformare, nu numai în ceea ce privește tehnologia, dar, de asemenea, în modelele de afaceri ale operatorilor telecom”, a spus Palovirta. „Aceasta este o oportunitate pentru Europa de a revendica un rol de lider în conducerea digitală.”