ASUS nu a stat foarte mult pe gânduri și a ales oportunitatea de a intra în competiție directă cu Steam Deck prin lansarea consolei ce poartă numele de ROG Ally și practic este un dispozitiv handheld de gaming ce vine echipat cu Windows și practic îți oferă ocazia să te joci aproape orice titlu disponibil pe PC ce este lansat prin Steam, Epic Games, Ubisoft Connect, platforma Xbox de la Microsoft etc.
Așadar am avut ocazia să încerc această consolă timp de aproximativ 3 săptămâni ce deja mă pune pe gânduri să achiziționez această consolă în detrimentul unui Steam Deck. Dar o serie de elemente mă fac să mai stau puțin.
ROG Ally a fost anunțat chiar pe 1 Aprilie în acest an și multă lume credea că este o glumă, dar compania ASUS a fost foarte serioasă cu aceasta și în luna Mai deja era disponibilă pentru precomenzi.
Design-ul lui ROG Ally
Aceștia au ales să meargă pe culoarea albă din păcate se poate murdării cam repede dar dacă vrei să optezi deja pe internet există așa numitele „skins” ce protejează și schimbă design-ul acestei console.
Butoanele sunt situate într-un layout asemănător cu cel al unui controller Xbox mai ales că aceștia oferă cu fiecare achiziție o promoție pentru abonamentele Game Pass și vine cu 3 Luni gratuite.
Încă din primul moment când am pus mâna pe aceasta pot spune că familiarizarea cu butoanele și layout-ul a fost instantă. În zonele unde aceasta vine în palme este puțin curbată și se așează perfect pentru sesiunile de gaming pe care le vom avea.
Display
ROG Ally primește o serie de puncte în plus pentru alegerea display-ului, chiar dacă am utilizat foarte puțin un Steam Deck îmi pot da seama că ROG Ally căștigă la acest capitol și oferă un display de 7 inchi ce aduce o rezoluție Full HD de 1920 x 1080 și o rată de refresh de până la 120 Hz comparativ cu 1280 x 800 și o rată de refresh de 60 Hz. Iar dacă ai utilizat aceste două console îți vei da seama instant care este mai bună pe partea de display.
Luminozitatea este și ea mai ridicată și avem parte de 500 niți ce ne vor ajuta dacă ne jucăm în, încăperi cu mai multă lumină sau chiar și pe plajă pe un șezlong. Avem parte și de tehnologia AMD FreeSync Premium ce ajută la optimizarea calității imaginii ce se va vedea instant.
Panoul este unul de tip IPS ce va reda culorile perfect în orice joc testat.
Performanțe și componente
Practic ROG Ally este un computer într-o carcasă de consolă handheld, astfel aceasta reușește să ruleze Windows 11 fără probleme și putem face mai multe lucruri din primul moment în care o pornim, pe când dacă am alege un Steam Deck avem nevoie de o serie de workarounds ce dau bătăi de cap ca să utilizăm Windows.
Ei bine Ally pe partea de componente este mai buternci și avem un procesor special creat de către AMD și poartă numele de Ryzen Z1 Extrem. CPU-ul rulează pe arhitectura Zen 4 vs Zen 2 ce se găsește pe un Deck.
Placa video integrată este în procesor și rulează pe arhitectura RDNA 3 cu 12 unități de calcul la o frecvență de 2.7 GHz. Memoria RAM este de 16GB.
Ally vine preinstalat cu Windows astfel este nevoie doar să facem o serie de update-uri consolei.
Ce am testat cu această consolă
Am încercat să testez câte puțin din toate și am instalat Epic Games Store, Steam o serie de titluri disponibil din platforma Xbox. Dar având în vedere că avem o platformă Windows am încercat să instalez și o aplicație ce îmi permite să folosesc ROG Ally pe post de PlayStation RemotePlay și am putut să mă bucur de PlayStation 5 oriunde am avut o conexiune de internet. Și am mai utilizat și funcția de Remote Play pe care o permite consola Xbox cu ajutorul aplicației Xbox din Windows.
Pentru început am instalat jocuri precum Ratchet & Clank Rift Apart fiind lansat fix în momentul testării consolei astfel din păcate în momentul lansării am avut nevoie de câteva update-uri pentru a mă juca fără bătăi de cap. Și am avut posibilitatea să ating o medie de 40-45 FPS iar în momente în care erau zone mai aglomerate au scăzut la 30 FPS. Dar chiar și așa am putut să mă bucur de acest titlu fără probleme cu setările grafice date pe Medium.
Am încercat și Returnal un alt titlu PlayStation acesta fiind mai vechi și a primit o serie de update-uri și a fost mai bine optimizat am putut să mă joc fără probleme cu setări aproape de High cu 50 FPS constant.
Cu ajutorul Game Pass am încercat Forza Horizon 5 unde cu setările medii am ajuns la 70-80 de FPS ce sunt destul de bune performanțele.
Ce țin să menționez este că faptul că în mare parte am jucat aceste titluri cu, consola conectată la o sursă de curent și am ales să o setez pe modul Turbo pentru a mă utiliza de toată puterea acesteia.
Dar mai există și alte două moduri Silent și Performance ce le recomand doar dacă te vei juca fără a îl conecta la o sursă de curent și să fie ales în funcție de titlul jucat pe aceasta. Mai ales că aceste moduri influențează și bateria consolei care este unul dintre minusurile acesteia. Setările de performanță ale consolei se pot realiza ușor cu ajutorul Armory Crate fiind o aplicație de la ASUS ce îți ține toate tilurile la un loc și permite orice setare vrei să aduci consolei.
Dacă vrei mai multă performanță ASUS oferă o alternativă
Aceștia au implementat posibilitatea de a adăuga o placă video externă din gama Xg ce permite legarea unei plăci video GeForce RTX din gama 4090 alături de un monitor și practic ai un PC în toată regula mai ales că, consola permite conectarea unui mouse și tastaturi.
Dar dacă vrei acest lucru ai de scos o sumă frumușică din buzunar și te va duce la un preț de aproximativ 13000 lei sau mai mult dacă vrei consola și placa video.
Conectivitate și stocare
ASUS oferă o singură opțiune de stocare mai exact avem parte de 512GB pe o interfață PCIe 4.0 în plus îți oferă posibilitatea de Upgrade al spațiului de stocare cu ajutorul unui microSD printr-un port dedicat.
Conectivitatea pentru Ally este posibilă printr-un port USB-C ce permite încărcarea cât și conexiunea la un monitor ce are Display Port, mai avem și un jack de căști cât și un senzor de citire al amprentei ce se situează pe butonul de On/Off , fiind asemănător cu cel de pe telefoanele ROG ale celor de la ASUS.
Conexiunea Wi-Fi este prezentă și permite standardului de conectivitatea Wi-Fi 6e, Bluetooth
Bateria
Ei bine a venit momentul să prezentăm și partea mai puțin bună a acestei console și este vorba de bateria. Aceasta are cel mai mult de suferit, mai ales dacă vrem performanță și putere de rulare a celor mai noi titluri.
Astfel ROG Ally este un consumator rapid al bateriei dacă alegem să setăm modul Performance sau Turbo al consolei și ne vom bucura de maxim o oră de joacă cu Ally.
Dar dacă facem o serie de compromisuri putem să achiziționăm o baterie externă ce oferă o încărcare la 65W sau dacă suntem cu mașina putem achiziționa un încărcător de mașină ce oferă 65W astfel ne putem bucura mai mult de ROG Ally.
Sperăm că ASUS să vine cu un ROG Ally 2 ce știe să consume bateria ceva mai bine.
Concluzie
ASUS Rog Ally este o alternativă bună dacă vrei să te joci titluri de PC aproape oriunde. Și dacă nu știi ce să alegi între un Steam Deck sau Ally este bine să iei în calcul dacă vrei performanță, display mai bun, un device ergonomic ce stă bine în mână ROG Ally este alegerea cea mai bună din punctul nostru de vedere.
ROG Ally se poate achiziționa prin intermediul magazinului oficial ASUS din România la prețul de 3999 LEI cât și din magazinele partenere. Iar dacă ai nevoie de o carcasă dedicată pentru transport ASUS oferă un ROG Ally Travel Case la prețul de 199 LEI .
Iar din punctul meu de vedere și ceea ce voi face cu o consolă handheld țin să înclin balanța în achiziționarea unui ROG Ally pentru Display-ul și extra performanța oferită de către aceasta.